Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Стрип за пивопије

.

 У Збирци савремене уметности Музеја Војводине чувају се и три рада илустратора, аниматора и стрипаџије Милете Поштића настала 2015. године на колонији посвећеној илустрацији и стрипу. Поред љубави према географији и далеким земљама, овог свестраног уметника инспиришу локалне приче, тако да је са великим ентузијазмом прихватио мој позив за учешће на колонији. Инспирацију за циклус ових стрипова пронашао је у свакодневним причама из прошлости овог поднебља. Тема једног стрипа су метле, килограми и вештице, другог узгајање и начин брања хмеља на овим просторима (једна од великих плантажа ове биљке се налазила у Челареву), а трећи је о дудовима којих је некада било свуда по Војводини.


 Осим стрипова које је поклонио нашем музеју, Поштић је у једном периоду живота скоро сваки дан на друштвеним мрежама објављивао рецепте за изузетно сретан живот. Ти духовити цртежи стекли су толику популарност да су издати и у форми књиге од 111 рецепата. Али Милета ту није стао са рецептима. Он наставља да их црта и да усрећује оне који воле његов  рад. Милетини цртежи врве од тигрова, мајмуна, савремених уметника и разних других необичних и егзотичних другара смештених у најчудније шаљиве ситуације. Поштићев свет је стопроцентно неоптерећен моралним придикама, предрасудама и друштвеним нормама, што му даје неодољиву лакоћу и готово дечију инфантилност. Све на овим радовима кипти од живота, суманутог у својој непредвидивости. Милетини ликови смо ми сами, са свим нашим врлинама и манама, само је потребно да се опустимо и допустимо себи да будемо сретни баш такви несавршени у најбољем од најгорих светова.


Драгана Гарић Јовичић, кустоскиња - историчарка уметности


 Милета Поштић (Нови Сад, 1970) се школовао у Америци и Енглеској, а радно искуство стицао у домену анимираног филма у Јужној Африци и Јужној Кореји. Радио је за клијенте као што су: Уједињене Нације, УНИЦЕФ, Национална Географија, Англо-Америкен и Глобална Океанска комисија. Предавао је на универзитетима у 6 земаља на 4 континента. Бави се цртежом, илустрацијом, анимацијом и стрипом. Излагао је самостално и држао радионице у још 8 земаља.