Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Псеудофибула из Врбаса

.

На налазишту Циглана Полет у Врбасу, током ископавања гробља које датира у 7–8. век, пронађен је предмет израђен ливењем у бронзи, који на први поглед личи на типичну фибулу, односно запон за копчање одеће. Предмет je пронађен у једном од гробова, са скелетним остацима покојника. Како није археолошко-теренски документован, овај је податак добијен од радника циглане.

Иако предмет обликом упућује на фибулу, мало је необично то што нема очекивани механизам за закопчавање. Из тог разлога научници су га прозвали псеудофибула. На панонском простору овакав налаз је изузетна појава, док се фибуле тог типа и облика у великом броју налазе на подручју источне Европе, највише у области реке Дњепар.

Састоји се од пљоснатих ливених плочица, чији су крајеви спојени луком. Један крај фибуле подсећа на људску главу коју евоцира „пар очију“, док се остатак може схватити као људско попрсје. Ове фибуле припадају широј групи фибула са маском, како се зову у средњоевропској, или прстастим фибулама, како их називају у источноевропској литератури.

С обзиром на то да предмет нема механизам за копчање, појавила су се разна мишљења о његовој намени. Најуверљивије стручно тумачење је да се ради о моделу који је служио за прављење калупа, у којем су ливене овакве фибуле.

Предмет је са својим носиоцем доспео на панонски простор из Подњепровља, а нађен је у археолошком контексту Другог аварског каганата. Сведочи о постојању словенског елемента, зато што на источноевропском простору ове фибуле представљају типичан пример словенске раносредњовековне културе.

Станко Трифуновић, музејски саветник – археолог