Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Омиљена места Војвођана за одмор на планинама у 20. веку (трећи део)

.

Сви на снег!

Фрушка гора, разгледница, прве деценије 20. века

Планинарења и шетње током целе године по малобројним планинама у Војводини биле су уобичајена појава још 20-их година 20. века, о чему сведочи постојање Планинског друштва „Фрушка гора“ у Новом Саду. Оно је неговало љубав према природи, највише у циљу побољшања здравља, физичке и духовне снаге. Планинарство се неговало и развијало током читавог 20. века, а сва већа места су имала планинарска удружења, која су била веома активна; њихово чланство се перманентно увећавало. Из многих планинарских друштава развила су се смучарска, која су утицала на популаризацију зимских спортова.

Правила планинског друштва „Фрушка гора“ у Новом Саду, 1924.

Планинари на Фрушкој гори, фотографија, између два светска рата

Планинари у Врднику, фотографија, између два светска рата

Равничарска Војводина и оскудне снежне падавине појединих година нису биле повољне за развој зимског туризма. Међутим, становници Фрушке горе, Вршачког брега, дела Тителске висоравни и околине су се између два рата окупљали око поменутих обронака, на којима су се санкали или скијали. Клизање је било развијено у читавој Војводини још од самог почетка 20. века, јер су то омогућавале залеђене баре, језера, реке и рукавци.

 

Група клизача у Белој Цркви, негатив на стаклу, почетак 20. века

 

Клизаљке без ципела, прве деценије 20. века

Женске клизаљке, 60-те године 20. века

 

Група младића на клизалишту испред Соколског дома у Новом Саду, фотографија, првe деценијe 20. века

Убрзо после Другог светског рата су Нови Сад и околна места – Петроварадин, Сремски Карловци, Иришки венац, Врдник и др., постали места окупљања љубитеља планинарења и зимских спортова. Јануара 1947. године је, на иницијативу Скијашког одбора Војводине, одржан први скијашки курс на Иришком венцу. Учесници тог курса, који је трајао 15 дана, били су Новосађани (преко 75 процената били су радници и ученици из привреде). Они су стекли основна знања из скијања. Наредне године основана је скијашка секција при Планинарском друштву „Фрушкогорски венац“ у Новом Саду, која је брзо прерасла у самостални скијашки клуб. Крајем 1949. године формирана је друга скијашка секција у Новом Саду, при спортском мађарском друштву „Еђшег“. После оснивања тих секција наступио је талас нових скијашких секција, које су формиране у Петроварадину, Вршцу, Сремским Карловцима, Панчеву, Инђији и Старој Пазови. Рад свих тих секција објединио је Покрајински одбор Скијашког савеза Србије из Војводине. Скијашке секције утицале су на популарност овог спорта, који је постепено формирао нове навике становништва.

Скијаши на Фрушкој гори, фотографија, прве деценије 20. века

 

Дом на Иришком венцу, разгледница, прве деценије 20. века

У марту 1949. године одржано је такмичење 40 смучара на обронцима Фрушке горе, тј. на Поповици, што је утицало на секције да покрену изградњу планинарско-смучарских домова на падинама ове планине. Као најближи и најпогоднији терен – због благих и стрмих падина, изабрано је место Поповица. Убрзо су скијаши оспособили седам кућа и вила са 40 кревета. После кратког периода изграђен је нови смучарско-планинарски дом на Поповици. Он је служио за дневни боравак, а мање куће и виле за преноћишта. Овај дом најчешће је коришћен недељом, јер су тада излетници долазили на скијање. Истовремено је и планинарски дом на Иришком венцу оспособљен за пријем шездесет особа. У Вршцу су љубитељи скијања 1948. оспособили једну вилу, чиме је створен први услов за уживање у снегу. Током 50-их и 60-их година на Фрушкој гори су организовани курсеви скијања, које су похађали скијаши из Новог Сада, Вршца, Зрењанина и Суботице, као и многа такмичења. С обзиром на недостатак и дужину импровизованих стаза, нова локација на Фрушкој Гори – Бранковац, показала се као најинтересантнија за већину скијаша. Чак је постојао и први импровизовани ски-лифт, инж. Лазе Киселичког. Касније је инсталиран мобилни ски-лифт, а крајем 70-их и прави.

Скијаши на Фрушкој гори, прва половина 20. века

 

Скијаш на Иришком венцу, фотографија, 1929.

 

Скијашка такмичења на Фрушкој гори, фотографија, 17. 2. 1929.

У касним 70-им годинама становници Војводине су, као резултат акције која се звала Сви на снег, покренуте од ски-ентузијаста из 60-их година и тадашње организације СОФК-а, постали скијашки најписменија популација у тадашњој Југославији, ако се изузме Словенија. Осим појединачних одлазака у планинске пределе, све више су организовали зимовања за децу и омладину. Предшколске и школске установе из Војводине су, за време зимског распуста, организовале одмор на планинама са скијашким курсевима. Према анализи која је рађена крајем 70-их, Елан из Бегуња продавао је највише ски-опреме у Војводини у односу на број становника, а њени скијаши могли су се срести на свим југословенским скијалиштима, са завидним познавањем алпског скијања.

Санкање на Фрушкој гори, фотографија, средина 20. века

 

Дечак скијаш на Штранду, фотографија, 1980.

Узевши у обзир чињеницу да је количина снежних падавина тада била већа него данас, на падинама Фрушке горе се током снежних дана могло видети на десетине, а викендима и по неколико хиљада љубитеља снега. Једнодневни излети из околних места и одласци на планину били су радост свим генерацијама.

Милкица Поповић, кустос саветник - историчар