Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Промоција књиге „Борске бележнице“

.

У среду, 25. септембра 2019. године, у 19 сати, у Музеју Војводине, биће прoмовисана књига БОРСКЕ БЕЛЕЖНИЦЕ аутора Александра Зографа и Зорана Пауновића, у издању Народне библиотеке Бор.

На промоцији ће говорити: др Драго Његован, Зоран Пауновић, Александар Зограф и Драган Стојменовић, уредник.

Књига освежава сећање на трагичну судбину мађаског песника јеврејског порекла Миклоша Раднотија (1909 – 1944), који је био на принудном раду у околини Бора, а затим транспортован са другим логорашима кроз Србију и Бачку, да би на крају био убијен, као један од последња 22 борска логораша, код села Абда у близизни мађарско-аустријске границе. Својих последњих 10 песама написао је у бележницу на коцкице, добијену од непознатог сељака из околине Жагубице. Та бележница је нађена августа 1946, при ексхумацији тела.

Књига се састоји из три дела. Први део је стрип у коме Александар Зограф у већ познатом стилу (стрип о Хилди Дајч) приказује последње месеце Раднотијевог живота. Други део чине Раднотијеве песме из „борске бележнице“, у надахнутом препеву Данила Киша. Трећи део је књижевно-историјска студија Зорана Пауновића о последњим Раднотијевим песмама, са насловом који парафразира наслов познатог Маркесовог романа: „Борска бележница Миклоша Раднотија – хроника најављене смрти“.