Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Међународни дан музеја „Музеји за једнакост: Разноликост и инклузија“

.

Међународни Дан музеја се организује широм света 18. маја, почев од 1977. године. Циљ Међународног Дана музеја је да истакне чињеницу да су музеји важно средство културне размене, грађења културне разноликости и развоја међусобног разумевања, сарадње и мира међу људима.

Међународна мрежа музеја (ИЦОМ) сваке године предлаже тему која има задатак да инспирише активности у музејима широм света, што омогућава да се у мају музеји усредсреде на исти садржај, па да поруке музејске заједнице, снагом синергије, снажније одјекују у јавности.

Овогодишња тема: Музеји за једнакост: Разноликост и инклузија подстиче јачање разноликости и инклузије у установама културе и наглашава основну друштвену вредност музеја - потенцијал да створе значајна искуства за људе без обзира на њихову етничку припадност, пол, социоекономску позадину, ниво образовања, физичке способности, политичку припадност и верска уверења.

Поводом тога, Музеј Војводине објављује део Водича за глуве, направљен за сталну поставку у Дунавској 37, који се састоји од 12 текстова и видео снимака на знаковном језику.