Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Изложба „Музеј као инспирација – трансформација атријума Музеја Војводине“

.

У суботу, 15. маја у 18 сати у Музеју Војводине (Дунавска 35), на почетку обележавања Европске ноћи музеја, биће отворена изложба Музеј као инспирација – трансформација атријума Музеја Војводине.

Изложба је резултат сарадње Музеја Војводине и Департмана за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука у Новом Саду.

Студенти мастер студија, под руководством проф. др Дарка Ребе, израдили су идејна решења за трансформацију атријума Музеја.

Још једна нова изложба: „Тако су говорили наши преци...“, у Музеју Војводине

.

 

У петак, 14. маја, у 14 часова, у Музеју Војводине (Дунавска 35) биће отворена изложба Српског националног савјета Црне Горе, Тако су говорили наши преци...

Излoжбa, кoja je вeћ oбишлa вишe грaдoвa, прeвaсхoднo имa истoриjски кaрaктeр, aли њeн циљ je дa oсaврeмeни и aктуализуje знaмeнитe истoриjскe личнoсти и пojeдинe истoриjскe пeриoдe српскoг нaрoдa, користећи цитате знаменитих Срба из Црне Горе.

На отварању ће говорити: мр Тијана Станковић Пештерац, директорица Музеја Војводине и др Момчило Вуксановић, председник Српског националног савјета Црне Горе.

Изложбу ће отворити Игор Мировић, председник Покрајинске владе Војводине.

Отварање изложбе биће организовано уз поштовање прописаних епидемиолошких мера.

 

Изложба „Карловачка гимназија као чувар културне баштине“

.

 

У четвртак, 13. маја 2021. године, у 19 часова, у Музеју Војводине (Дунавска 35) отвара се изложба Карловачка гимназија као чувар културне баштине. Изложба је реализована у сарадњи са Карловачком гимназијом, а ауторке изложбе су мр Лидија Мустеданагић, музејска саветница и Чарна Милинковић, виша кустоскиња историчарка.

Отварање изложбе ће бити могуће уживо гледати на нашем јутјуб каналу https://www.youtube.com/user/MuzejVojvodine.

Изложба „Музеј као инспирација – Музеј Војводине у оку студената академије уметности“

.

У среду, 12. маја у 12 часова, у Музеју Војводине (Дунаска 35) биће отворена изложба Музеј као инспирација – Музеј Војводине у оку студената академије уметности.

Изложба је резултат сарадње Музеја Војводине и Академије уметности у Новом Саду, а на њој ће бити представљена  23 идејна решења за нови визуелни идентитет Музеја, која су израдили студенати Департмана за примењене уметности и дизајн – модул Графички дизајн.

Виртуелна изложба Римско наслеђе у 3Д

.

 Заједно са факултетима техничких наука из Зрењанина и Новог Сада, стручњаци Музеја бавили су се могућностима примене 3Д фотограметрије у заштити и презентацији културног наслеђа. Резултат је виртуелна изложба Римско наслеђе у 3Д, која се може видети на вебсајту Музеја Војводине, а која је постављена као поклон изненађења за Нову годину. Циљ ове акције је да публика из удобности топлог дома виртуелно „обиђе“ поставку, коју чине одабрани предмети Античке и Епиграфске збирке и доживи их као да се налази пред њима самима, уз могућност интеракције. Кликовима може да се промени боја, текстура, материјал од којег су предмети направљени, те да се реконструише њихов првобитни изглед.

http://www.muzejvojvodine.org.rs/images/Rimsko%20nasledje%20u%203D/index.html

https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/vesti/3782-e

 

Константин Костић - народни трибун 1918.

.

У среду, 31. марта 2021. године у 12 сати у Музеју Војводине, Дунавска 35, отвара се изложба Константин Костић – народни трибун 1918. аутора Зорана Вељановића, архивског саветника и кустоса – историчара.

Публици ће кроз 150 одабраних музејских предмета (већи део из колекције др Десанке Костић) бити приказано верско, доброчинско, просветно, културно, историографско и политичко деловање проте Константина у туробним годинама пред и током Великог рата (посебно у драматичним месецима: октобар-децембар 1918) и борбе за национални опстанак и еманципацију Срба у Аустро-Угарској монархији и Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца/Југославији.   
Изложба ће током 2021-22. године гостовати у Сомбору, Зрењанину, Опову, Кикинди и Панчеву.

Изложба и каталог реализовани су средствима Покрајинског секретаријата закултуру, јавно информисање и односе с верским заједницама.