Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Старке, Мартинке, Лубитонке: Дизајнерска обућа и културно наслеђе

.


Кристијан Лубитон, Рабакате, штикле, антилоп и велур, 2019, Christian Louboutin

У среду, 7. априла у 13 сати, у Музеју Војводине (Дунавска 35) одржаће се предавање Старке, Мартинке, Лубитонке: Дизајнерска обућа и културно наслеђе, предавача Стефана Жарића. Предавање се организује као пратећи програм изложбе: Jа носим вас, ви носите мене: Традиционална обућа из етнолошке збирке Музеја Војводине.

Током организације биће поштоване све епидемиолошке мере па је неопходно пријавити своје присуство на електронску адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.. Такође, биће обезбеђен пренос предавања уживо преко Фејсбук странице Музеј Војводине.

Трем

.

Трем се у Војводини први пут појављује у 18. веку и гради се од дрвета. У етнолошком делу наше поставке изложен је примерак из прве половине 19. века из Бољеваца. Трем није био само улаз у кућу, већ се на њему лети живело, кувало, чак спавало.

Предавач је Богдан Шекарић, музејски саветник, етнолог.

Онлајн предавање „Улога визуелних медија у популаризацији поворки под маскама и карневалског спектакла у Србији“

.

У четвртак, 11. марта у 12 сати, одржаће се друго онлајн предавање у оквиру програма Машкарада 2021, под насловом „Улога визуелних медија у популаризацији поворки под маскама и карневалског спектакла у Србији“ на Youtube каналу Музеја Војводине.

Предавачица: др Весна Марјановић, етнолог/антрополог

Онлајн предавање „Загонетка Фашанки“

.

У среду, 10. марта у 12 сати, одржаће се онлајн предавање „Загонетка Фашанки: Шта се све може сазнати током више од тридесет година проучавања и снимања покладних ритуала у Јужном Банату?* на Youtube каналу Музеја Војводине.

Предавач: проф. др Слободан Наумовић