Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Предавање „Накит у контексту“

.

 

 У оквиру изложбе фотографија Накит старог Египта и Рима у Музеју Војводине, одржано је предавање Накит у контексту, египтолога Ненада Марковића.

 На предавању, осим приче о израђивању накита у Старом Египту и његове намене, предавач се осврће и на значења и поруке које накит комуницира, али и на значења појединих материјала, пре свега полудрагог камења које се користило у изради.

 Посебан акценат ставља на колекцију накита откривену у гробници староегипатске принцезе Сат-Хатхор-Јунет (12. династија, око 1887-1813 године п. н. е.) и могућности да се поједини комади накита читају попут књиге.

 Због тренутне епидемиолошке ситуације предавању је присуствовао ограничен број посетилаца, али Вам омогућавамо да, у удобности и сигурности свога дома, предавање погледате у дигиталном формату на Јутјуб страници Музеја Војводине, на линку Предавање Накит у контексту.

 

Биографија предавача

 Ненад Марковић (1986) је докторанд на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду, а досадашње формално и неформално образовање је стицао у Београду, Берлину, Прагу и Лондону. Научна интересовања су му усмерена на античку историју и египтологију, са посебним акцентом на музеологији и интерпретацији културног наслеђа. Активно сарађује са Музејом афричке уметности у Београду (од 2018) на посебном едукативном програму Египтологија у МАУ, у оквиру кога је предавач на специјализованим курсевима и радионицама, као и са Студентским Културним Центром Београд (од 2019), где је одржао серију предавања на атрактивне и актуелне теме из историје, културе и археологије Старог Египта. Био је гостујући предавач на UCL Institute of Archaeology у Лондону (2017) и део чешког археолошког тима на ископавањима у Абусиру, као епиграфичар (2017). Добитник је многих међународних награда и признања, аутор је две изложбе посвећене староегипатским предметима и збиркама на територији Србије. Резултате својих истраживања објављује у релевантним домаћим и међународним научним часописима и зборницима.