Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Сарадња Музеја Војводине и Академије уметности

.

 

 У оквиру сарадње Музеја Војводине и Академије уметности у Новом Саду 16. и 18. новембра 2020. године организована је, за студенте мастер програма Конзервације и рестаурације, практична настава у Музеју Војводине, у атељеима за дрво, метал и текстил.

 Групу студената и професорку др Даниелу Королију Црквењаков примили су стручњаци за конзервацију и рестаурацију у Музеју Војводине: Зорана Ђорђевић, конзератор - саветник за дрво; Ана Олајош, конзерватор - саветник за метал и Бојана Костић Крчадинац, виши конзерватор за текстилне предмете.

 Током боравка у атељеима, конзерватори Музеја Војводине представили су студентима основе физичко-хемијских третмана чишћења у процесу заштите, као и технике рестаурације на различитим музејским предметима.

 На обострано задовољство, овај програм сарадње студентима даје могућност сагледавања: шире слике струке; проблематике третмана превентивне заштите; депоновања предмета; захтевних третмана конзервације и рестаурације; дигитализације и презентације предмета.

 Предавања су одржана уз примену свих мера Ковид заштите: ношење маски, визира, заштитних наочара и рукавица. То су уједно и мере заштите које се препоручују при заштити радника на пословима конзервације и рестаурације.

 

Зорана Ђорђевић, конзерватор - саветник