Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Колега из нашег музеја - коаутор публикације награђене „Публикацијом године“ у избору НК ICOM Србије

.

 

 У Србији делују две стручне организације музејских радника: Музејско друштво Србије (МДС) и Национални комитет Међународног савета музеја - Србија (НК ICOM Србија). Превасходни циљ обе организације је развијање музејске струке, с тим што је МДС оријентисан на рад и развој струке у земљи, док је НК ICOM Србија, као огранак Међународног савета музеја (International Council of Museums - ICOM), више упућен на међународну сарадњу и пројекте.

 НК ICOM Србија сваке године додељује награде у више категорија за најбоље кустосе, пројекте и музејске публикације у претходној календарској години.

 Актуелни добитник награде „Публикација године“ је публикација изашла уз изложбу Музеја Југославије посвећену стварању Југославије, на енглеском језику, под насловом The Day worth a Century 1. XII 1918, чији су главни аутори стручњаци Музеја Југославије Радован Цукић, Веселинка Кастратовић – Ристић и Мирјана Васиљевић. Публикација је у оригиналној форми колекције од 12 брошура, коју чине: ауторски текст наведене групе аутора, каталог изложбе и 10 сепарата на енглеском језику, који се баве појединим темама везаним за стварање Југославије.

 За награду „Публикација године“ у конкуренцији су била четири издања. Комисија за доделе награда и признања НК ICOM Србија у образложењу одлуке је, поред осталог, нагласила:

 „Комисија је закључила да публикација The Day worth a Century – 1. XII 1918. на јединствен начин актуелизује дисонантне теме југословенске идеје и уједињења у години обележавања стогодишњице уједињења Срба, Хрвата и Словенаца“.

 Један од сарадника - аутора сепарата је наш колега др Александар Хорват, кустос Одељења за савремену историју Музеја Војводине. Колега Хорват је у склопу едиције објавио брошуру под насловом Vojvodina and the creation of Yugoslavia in 1918.

 Рад представља сажет приказ политичко-демографске слике Војводине уочи и током 1. светског рата и збивања у њој, која су резултирала одлукама скупштина у Руми 24. новембра и у Новом Саду 25. новембра 1918, о директном присаједињењу Срема, Бачке, Баната и Барање Краљевини Србији. Преузео је форму серије брошура Југославија из 1915, објављене ради популаризације југословенске идеје у европској јавности.

Честитамо колеги Хорвату, ауторском тиму изложбе, Музеју Југославије и осталим ауторима брошура - сепарата на вредном и заслуженом признању.

 

Др Предраг Бајић, виши кустос - историчар