Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Отворена је изложба „Константин Костић“

.

У среду 31.3.2021. године у Музеју Војводине отворена је изложба „Константин Костић - народни трибун 1918“. Ово је једна од првих у низу планираних изложби које представљају значајне и угледне личности у тешким временима почетком 20. века, период Великог рата и борбе за национални опстанак и еманципацију Срба у Аустро-Угарској монархији и Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца/Југославији.   

Константин Костић је био свештеник, народни трибун, професор и писац. Рођен је у Бачком Градишту, тадашњи Фелдварц 29. јуна 1886. године. Током рата је, поред своје редовне свештеничке дужности, обављао многе важне послове у Опову где је службовао. Као један од најважнијих послова свакако треба истаћи спасавање деце из Босне од глади и зиме у периоду 1918-1920. година. Године 1921. прелази у Сомбор где је наставио са својом свештеничком дужношћу и убрзо је почео да ради као професор у Гимназији. Своје остале друштвене активности наставио је да ради и уредно бележи.

На изложби о Константину Костићу публици ће кроз 150 одабраних музејских предмета (већи део из колекције др Десанке Костић, унуке Константина Костића) бити приказано верско, доброчинско, просветно, културно, историографско и политичко деловање проте Константина у туробним годинама пре и током Великог рата (посебно у драматичним месецима: октобар-децембар 1918).