Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Промовисана платформа еМузеј – платформе за размену културно-образовних садржаја

.

Путем данашње онлајн конференције, чији су организатори Министарство културе и информисања и Музеј Војводине у сарадњи са Color Media Communications представљена је платформа за размену културно-образовних садржаја еМузеј.   

На конференцији су говорили: др Дејан Масликовић, руководилац групе за инспекцијске послове Министарства културе и информисања Републике Србије, мр Тијана Станковић Пештерац, директор Музеја Војводине, мср Сташа Арсеновић Копривица, кустос, сарадник на процесима дигитализације, Музеј Војводине, мр Лидија Милашиновић, директор Народног музеја Кикинда, Милена Милошевић Мицић, музејски саветник, Завичајни музеј Књажевац, Јелена Радовић, кустос етнолог – антрополог, Народни музеј Лесковац и Лидија Хам Миловановић, виши кустос и шеф Одељења за рад са публиком и односе са јавношћу, Народни музеј Београд.

Платформа еМузеји осмишљена је у Музеју Војводине у сарадњи са компанијом Лесте из Београда са циљем да се направи виртуелни простор – место сусрета на којем ће заједнички радити кустоси педагози или музејски едукатори са наставницима. Садржаји који се постављају на платформу представљају наставне теме или јединице обрађене кроз приче о музејским предметима или догађајима из прошлости које они осликавају. Путем ове платформе, музеј остаје место на којем се учи, али на занимљив начин, пријемчив млађим генерацијама.

Овом платформом, чији ће апликативни део, намењен деци као крајњим корисницима, бити завршен до краја године, остварују се једнаки услови за рад свих кустоса педагога у свим музејима на територији наше земље. Приликом осмишљавања пројекта, идеја водиља тима Музеја Војводине била је његова матична делатност у склопу које се инсистира на једнаком развоју свих музејских установа на територији Покрајине.

Дигитална трансформација музеја данас је неопходна, како због опстанка музеја у целини, тако и због очувања културе у савременом свету. Музејски садржаји интерпретирају се путем савремених метода уз обавезно коришћење информационо-комуникационих технологија, што представља својеврстан изазов за музејске раднике.

Конференцију можете погледати овде: