Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Изложба фотографија „Накит из старог Египта и Рима“

.

 Oд 1 10. децембра 2020. године у Музеју Војводине, Дунавска 35, биће постављена изложба фотографија Накит из старог Египта и Рима.

 Изложбом се обележава Недеља дизајна Нови Сад, а организатор изложбе је Српска недеља моде (Serbia Fashion Week) у сарадњи са Амбасадом Арапске Републике Египат и Музејом Војводине.

 Отварање изложбе је заказано за 01. децембар у 16 часова, али због тренутне епидемиолошке ситуације одржаће се без публике, у присуству и уз поздравне речи Његове екселенције, Амр Алгувејлија (Amr Aljowaily) амбасадора Арапске Републике Египат и мр Тијане Станковић Пештерац, директорице Музеја Војводине.

 Сви заинтересовани ће снимак отварања и предавање на тему: Накит у контексту, предавача: Ненада Марковића, египтолога, моћи да погледају преко интернет странице и Јутјуб канала Музеја Војводине.

  Иако је потреба за украшавањем стара колико и људска врста, накит није само украсни детаљ, већ у себи носи читав низ скривених значења. Она су се мењала кроз различите периоде људске историје, као што су се мењали и материјали од којих је прављен, док су се технике његове израде развијале и усавршавале. Археолошка и антрополошка истраживања показала су да је веза између накита и људског друштва одувек била веома сложена.

 На изложби Накит из старог Египта и Рима посетиоци ће моћи да виде фотографије различитих примерака накита из старог Египта, као и римских сребрних фибула (копчи) које су настале као производ испирације уметника Александра Рамадановића накитом из археолоших збирки Музеја Војводине (у склопу изложбе Накит, скривено значење).

Изложба се може посетити до уторка, 10. децембра, од 10 до 18 сати.

 

Повезани чланци