Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Arhiva

Izložba „Ja nosim vas, vi nosite mene“: Obuća iz Etnološke zbirke Muzeja Vojvodine

. Posted in „Ja nosim vas, vi nosite mene“ - TRENUTNA IZLOŽBA

Kao najarhaičniji i najkarakterističniji, predstavljeni su opanci, papuče i čizme. Na izložbi su, pored obuće, predstavljene i čarape i obojci kao i načini njihovog nošenja u prošlosti, ali i vrste obuće posebne namene – za hodanje i kretanje po blatu, snegu i ledu, kao i obuća specijalne namene korišćena pri radu. Izloženi su i predmeti koji su bili povezani sa upotrebom pojedinih vrsta obuće, kao što su sluškinje – pomagala za izuvanje čizama. Poseban deo izložbe posvećen je obućarskim zanatima i izradi različitih vrsta obuće.

Sporadični materijalni tragovi prošlosti na našim prostorima indirektno ukazuju na postojanje različitih vrsta obuće i načina obuvanja još od praistorije. Posmatrajući njihov istorijski razvoj, izradu i upotrebu, otkrivamo i komunikacijsku ulogu obuće u kulturi.

Opisi obuće i načina obuvanja u Vojvodini nalaze se u opisima nošnji od 18. veka, dok nam o vrstama obuće i njihovom izgledu svedoče likovni izvori 19. i 20. stoleća. Ljudi su u prošlosti često išli bosi, ili su nosili jednostavnu obuću izrađenu od dostupnih i jeftinih materijala: neštavljene kože, vune, drveta. Ovakva obuća je tradicionalno pravljena u okviru domaće radinosti za potrebe članova porodice.


Foto: Martin Candir

Političke, ekonomske i društvene promene koje su se dešavale tokom 18. i 19. veka ostavljale su veliki trag na materijalnoj kulturi. Razvojem zanata i trgovine, stanovnicima grada, a potom i ljudima na selu, postajala je sve dostupnija zanatski proizvedena roba. To je uticalo na brže promene u narodnoj nošnji, a time i na obući. Zanatski proizvedena obuća, kupljena za novac, postajala je simbol ekonomske moći i prestiža, a nošena je u posebnim prilikama, kao svečana obuća.

Kulturni uticaji su, zahvaljujući trgovini i razvoju zanata, pristizali iz različitih pravaca. Do sredine 18. veka najznačajniji su bili turski uticaji koji su zahvaljujući razvijenoj trgovini opstali i u vreme Habzburške monarhije. Oni su se očuvali ne samo u nazivima i vrstama obuće nego i u okviru određenih obućarskih zanata. Sa druge strane, na ove prostore su stizali srednjoevropski – pre svega nemački uticaji, takođe trgovinom i preko obućarskog - šusterskog zanata. Ovi uticaji se na vojvođanskom selu nisu javljali u značajnijoj meri do kraja 19. veka, ali su tada naglo prevagnuli, postajući dominantni, pogotovo u svečanoj nošnji.

Dr Tatjana Bugarski