Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Arhiva

O ladi čizmarskog ceha iz Apatina

. Posted in „Ja nosim vas, vi nosite mene“ - TRENUTNA IZLOŽBA

Ovi sanduci izrađivani su u različitoj veličini i od različitih materijala, a često su predstavljali remek-dela (odnosno predmete koji su izrađivani u okviru majstorskog ispita, na šta termin remek upućuje) stolarskog i bravarskog zanata. U muzejskim zbirkama mogu se sresti različiti primerci cehovskih lada, a one se mogu naći i u privatnim kolekcijama. Jedan primerak iz privatnog vlasništva našao se i na izložbi Muzeja Vojvodine Ja nosim vas, vi nosite mene – Obuća iz Etnološke zbirke Muzeja Vojvodine. U pitanju je cehovska lada nemačkog rimokatoličkog čizmarskog ceha iz Apatina.

Prema svojim stilskim karakteristikama, lada je najverovatnije nastala u 18. veku. Izrađena je od drveta, sa metalnim okovima i bravom. Njene dimenzije su 47 x 49 x 63,5 cm. Osnovu čini paralelopipedna drvena kutija, na uglovima ojačana drvenim pilastrima sa kanelurama. Na kutiju se nadovezuje četvorostrani drveni poklopac u obliku krova sa zaravnjenim gornjim delom. U gornji deo poklopca umetnuta je brava,  dok je njegova unutrašnja strana ojačana metalnim okovom izrađenim u baroknom stilu, kao što su to i metalne ručke naa bočnim stranama. Ispod sloja kasnije nanesene crne boje, sa bočne strane sanduka, nazire se prvobitna pastelnozelena boja.

Lada je izložena zajedno sa pečatnjacima apatinskog nemačkog čizmarskog ceha u segmentu izložbe koji se odnosi na život i organizaciju obućarskih esnafa u Vojvodini.

Aleksandar Antunović, kustos - etnolog