Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Pedesetogodišnjica Muzeja naivne umetnosti „Ilijanum“ u Šidu

.

Muzej naivne umetnosti „Ilijanum“ u Šidu obeležio je važan jubilej − 50 godina od osnivanja ove ustanove posvećene jedinstvenoj umetničkoj ličnosti - Iliji Bašičeviću Bosilju (1895−1972). Ilija Bosilj se svrstava među najznačajnije svetske umetnike naivnog slikarstva, a njegovo stvaralaštvo predstavlja autentičnu i neponovljivu pojavu u okviru jugoslovenske umetnosti.

Muzej je osnovan kao legat slikara 1971. godine, koji je svom gradu i narodu poklonio 338 umetničkih dela, kao i 50 radova drugih slikara naivaca iz svoje kolekcije, među kojima su: Ivan i Josip Generalić, Emerik Feješ, Rabuzin itd.

Na svečanosti obeležavanja pedesetogodišnjice od osnivanja Muzeja „Ilijanum“ dodeljene su zahvalnice pojedincima i ustanovama. Muzej Vojvodine je jedan od dobitnika zahvalnice za uspešnu saradnju između ove dve ustanove kulture.

 

Ambasadorka Rumunije u poseti Muzeju Vojvodine

.

U ponedeljak, 30. maja Muzej Vojvodine je posetila delegacija ambasade Rumunije.

Ambasadorka Silvija Davidoju, prvi sekretar Bogdan Vekiskou i savetnik Adrien Abrudan razgovarali su sa direktorkom mr Tijanom Stanković Pešterac o mnogobrojnim mogućnostima kulturne razmene i saradnje, posebno u oblasti edukacije. Takođe razgovaralo se o zajedničkom učešću na projektima EU fondova i razmeni stručnjaka.

Posle razgovora Ambasadorka je posetila stalnu postavku Muzeja kao i tematsku izložbu Karlovačka gimnazija kao čuvar kulturne baštine.

 

Ovogodišnja manifestacija „Muzeji za 10"

.

Manifestacija MUZEJI ZA 10 u Muzeju Vojvodine završena je u sredu, 18. maja kada su se tokom Međunarodnog dana muzeja iščekivali rezultati glasanja za godišnje IKOM nagrade najuspešnijim muzejima, pojedincima i muzejskim projektima.

Manifestacija MUZEJI ZA 10 u Muzeju Vojvodine

.

Tokom sedam dana, od  12-18. maja 2021. godine, obeležavajući Međunarodni dan muzeja (18. maja), Evropsku noć muzeja (15. maja) i Nacionalnu nedelju muzeja, preko 90 muzeja i srodnih institucija širom Srbije, pripremaja raznovrsne sadržaje za publiku.

Ovogodišnja tema Manifestacije – BUDUĆNOST MUZEJA: NOVE IDEJE, NOVE PRAKSE, aktuelna je posebno u novonastalim okolnostima koje je donela pandemija, a u kojoj su muzeji pokazali visok stepen prilagodljivosti, stavljajući fokus na digitalizaciju i stvaranje novih oblika kulturnog iskustva.

Muzej Vojvodine publiku dočekuje sa stalnim postavkama: Vojvodine od kamenog doba do početka 20. veka i Muzej prisajedinjenja 1918, ali i sa nekoliko tematskih izložbi: Karlovačka gimnazija kao čuvar kulturne baštine; Konstantin Kostić – narodni tribun; MUZEJ KAO INSPIRACIJA - Muzej u oku studenata Akademije umetnosti; Tako su govorili naši preci i MUZEJ KAO INSPIRACIJA - Transformacija atrijuma Muzeja Vojvodine.

Takođe tokom ovih sedam dana biće organizovani i edukativni programi za decu, ali i stručna vođenja i druženja sa kustosima Muzeja. Kompletan program manifestacije Muzeji za 10 u Muzeju Vojvodine možete pogledati OVDE.

Ove godine otvoren je i poziv za publiku da učestvuje u nagradnom konkursu: Predstavi svoj omiljeni muzejski predmet kroz kratku video formu (više o nagradnom konkursu na: https://www.muzejisrbije.rs/2021/04/25/nagradni-konkurs-na-temu-predstavi-svoj-muzej-u-sklopu-manifestacije-muzeji-za-10-2021-godine/ ).

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a koordinira je Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja – IKOM Srbija.

Programi će se realizovati uz primenu svih propisanih mera za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti KOVID 19. Zbog ograničenog broja posetilaca, diktiranog ovim merama, prisustvo edukativnim programima i stručnim vođenjima potrebno je najaviti na elektronsku adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Tokom trajanja Manifestacije ulaz će biti besplatan.

Adaptacija i rekonstrukcija suterena Muzeja Vojvodine u Dunavskoj 37

.

           

Do momenta kada je Pokrajinska vlada izdvojila sredstva iz tekućih budžetskih rezervi, objekat u kojem je smešten deo Muzeja Vojvodine u Dunavskoj 37 imao je konstantne probleme sa plavljenjem suterenskih prostorija sa depoima. Kako bi se oslobodio prostor za radove, kustosi Muzeja tokom 2020. izmestili su predmete i celokupan mobilijar u dve faze i sproveli preventivnu konzervaciju na oko 316.520 predmeta i oko 5.000 dokumenata foto-laboratorije. Adaptacijom je rešen ozbiljan i višedecenijski problem ovog muzejskog objekta, u kojem je danas smešteno Odeljenje savremene istorije Muzeja Vojvodine i stalna postavka, koja se vezuje za period od 1914. do 1945. godine i Muzej savremene umetnosti Vojvodine.