Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Objekti tradicionalne seoske kulture

Deo parka koji se naslanja na ekonomsko dvorište kompleksa, u kojem se nalazi jedna stara tradicionalna seoska kuća, rezervisan je za muzeološko predstavljanje narodnog graditeljstva i predmeta ambijentalne seoske kulture. Po ugledu na muzeje na otvorenom, ovde bi bili izloženi objekti tipični za seosko vojvođansko domaćinstvo, kao i njihov enterijer.U saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture, iz Stapara je prenet žitni ambar iz 1847. godine i postavljen u parku. Objekat je građen od kvalitetnog drveta, bogato je izrezbaren i dobro očuvan.

Nakon rekonstrukcije, u tradicionalnoj kući će biti predstavljena srpska i slovačka soba, kao ilustracija narodne seoske kulture stanovanja. Srbi i Slovaci su dva bliska slovenska naroda, koja vekovima žive zajedno u Kulpinu Pored svog jezika, u ovu sredinu donela su i niz kulturnih specifičnosti, koje se ogledaju u odevanju, običajima, stanovanju, ishrani itd.

U ovom delu kompleksa planira se i oživljavanje nekih starih zanata i ručne radinosti. Njihovi proizvodi će, preko muzejske suvenirnice, biti ponuđeni posetiocima. Sa lokalnim udruženjima i Turističkim savezom opštine Muzej je razvio nekoliko stalnih kulturnih i turističkih manifestacija: Festival vina i domaće kobasice, Tradicionalna svadba, Slovačke svečanosi, Festival hleba, Likovna kolonija i dr. Ovim i nizom drugih programa povezivanja sa lokalnom zajednicom Poljoprivredni muzej u Kulpinu teži ka približavanju muzeološkoj formi savremenog eko-muzeja.