Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Park

Generalno rešenje parka nastalo je prilikom izgradnje dvorca. To se vidi iz rasporeda glavne zgrade, zasada drveća i zelenih površina. Dokumenta iz kojih bi se mogao rekonstruisati prvobitni izgled parka ne postoje, a ne zna se ni ime projektanta. Njegovi kreatori su, po svoj prilici, težili stvaranju prirodnog pejzaža oko dvorca, što je bilo uobičajeno u to vreme. Ispred i iza dvorca su ostavljene velike travnate površine, da bi se mogla sagledati monumantalnost zgrade. Park obuhvata površinu od oko 4,5 hektara.

U vreme izgradnje dvorca, tj. tridesetih godina 19. veka na ovim prostorima je bilo u modi podizanje tzv. pejzažnih ili engleskih parkova. Za razliku od francuskog stila vrtnog uređenja, koji je do polovine

18. veka bio dominantan i koji je podrazumevao strogo geometrijsko oblikovanje aleja drveća i staza, pejzažni parkovi su podizani sa puteljcima i sa mnogo zatravnjenih površina, nalik zelenim livadama.

U vreme gradnje kulpinskog dvorca pejzažni ili engleski parkovi bili su veoma omiljeni u Ugarskoj. O njima su pisane studije, a njihovi vlasnici su se takmičili u sakupljanju i sadnji retkog rastinja i drveća. Sadnice su donošene iz dalekih, egzotičnih krajeva i njima su upotpunjavane kolekcije. Iako nema preciznih podataka o tome koje je drveće prvobitno bilo zasađeno, kulpinski park je, nema sumnje, imao sva obeležja vremena u kojem je nastao, uključujuću i veoma bogatu dendrološku zbirku.

Park je vremenom pretrpeo značajne izmene. Najveće promene su se, desile nakon rekonstrukcije dvorca 1912. godine. Park je delimično obnovljen tokom 1994. godine, na osnovu Glavnog projekta hortikulturnog uređenja koji je uradio Milan Sapundžić 1992. godine. Prema ovom projektu su uneti elementi francuskog vrtnog stila, koji su naročito uočljivi s frontalne strane velikog dvorca. Stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode Srbije su 2007. godine pregledali park i ustanovili da je u velikoj meri izgubio svoj prvobitni izgled, te da je neophodna izrada studije o njegovoj zaštiti. Prema vrsti drveća i njihovoj brojnosti, u parku danas dominiraju zapadni koprivić, klen i dudovac. Skoro svi primerci dendroflore su obrasli bršljanom, koji krošnjama daje karakterističan izgled.

Od starih zasada sačuvan je dvostrani drvored divljeg kestena, koji uokviruje nekadašnju pešačku stazu. Tu su, takođe, primerci lipe i velika raskošna tisa, koja se nalazi na obodu kružnog travnjaka iza velikog dvorca.