Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Onlajn predavanje „Zagonetka Fašanki*

.

U sredu, 10. marta u 12 sati, održaće se onlajn predavanje „Zagonetka Fašanki: Šta se sve može saznati tokom više od trideset godina proučavanja i snimanja pokladnih rituala u Južnom Banatu?* na Youtube kanalu Muzeja Vojvodine.

Predavač: prof. dr Slobodan Naumović

U predavanju se promišljaju saznanja do kojih je autor došao tokom dugogodišnjeg pručavanja i snimanja običajnog ciklusa u selima Južnog Banata. Posebna pažnja posvećena je promenama koje su u datom periodu uočene u načinu na koji su se proslavljale fašanke - uskršnji pokladni rituali u selima Grebencu, Vračevom Gaju i Banatskoj Palanci. Uporedo sa ukazivanjem na razvojni tok običajne prakse, biće razmotrene i promene u naučnim paradigmama uz pomoć kojih se tumače posmatrana seoska ritualna događanja. Ukratko, od statičnih i na nepromenljive suštine usmerenih pojmova, poput običaja i tradicije, prešlo se na dinamične i aktivistički usmerene koncepcije, poput strategije kulturne afirmacije i nematerijalnog kulturnog nasleđa. U tom smislu, ono što vidimo na terenu u određenoj meri zavisi i od vrste naučnih "naočara" kroz koje tu praksu posmatramo. S druge strane, saznanja sa terena mogu, i morala bi, da menjaju način na koji smo skloni da kao naučnici mislimo o društvenoj stvarnosti. Pokladna praksa u selima Južnog Banata pokazala se kao podsticajan izazov za naučna razmišljanja, ali i kao smislen, a sada i neodvojivi deo ličnog života jednog etnologa i vizuelnog antropologa.

O predavaču:

Prof. dr Slobodan Naumović predaje Političku antropologiju i Vizuelnu antropologiju na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Magistrirao je na Školi za visoke studije u društvenim naukama u Parizu, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu sa tezom o upotrebi tradicija u političkom životu Srbije na prelazu iz dvadesetog u dvadeset prvi vek. Autor je preko pedeset naučnih radova, tri monografije i ko-urednik četiri međunarodna zbornika radova. Više od trideset godina beleži video kamerom različite oblike nematerijalnog kulturnog nasleđa na prostorima Srbije. Autor je nekoliko etnografskih filmova. U više navrata je bio stručni saradnik na TV emisijama u produkciji RTS-a.

 

 

Povezani članci