Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Teatrić Muzeja Vojvodine

.

Teatrić Muzeja Vojvodine i projekat Lutkarske priče (Doll’s tallks) predstavlja iskorak u interpretaciji muzejskog nasleđa.

Po prvi put elementi lutkarskog teatra koriste se kao sredstvo koje posetu Muzeju može učiniti dinamičnijom i interesantnijom.

Osnovna ideja projekta je da se pojedine muzejske priče, koje prenose eksponati sa stalne postavke Muzeja Vojvodine, predstave kroz kratke lutkarske scene, koje za cilj imaju dodatno motivisanje dece da posete izložbu.

Lutkarske predstave traju 15 minuta, a zatim se priča, u formi razgovora sa kustosom na temu iz predstave, premešta na odgovarajući deo stalne postavke, takođe u trajanju 15-20 minuta.

Predstave su namenjene deci uzrasta od 4 do 10 godina.

Prva, na ovaj način, ispričana priča je o čuvenim rimskim šlemovima iz Berkasova. Predstava pod nazivom Odkud šlem u babinoj bašti? opisuje neobično otkriće šlemova uz kritički osvrt na to kome zapravo ovako otkriveno blago pripada. Osim što ima za cilj motivisanje dece da posete izložbu, predstava im rasvetljava i pojam kulturne baštine. U krajnjem ishodištu, cilj projekta je upravo razvijanje svesti o značaju kulturne baštine i muzejskog nasleđa, ali i razvijanje potrebe i navike za posete ustanovama kulture.

Program će se realizovati za građanstvo svake subote od 11 sati, uz prethodnu najavu na elektronsku adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., kako bi se ispoštovale trenutne epidemiološke mere.

Za posebno najavljene grupe iz predškolskih i školskih ustanova predstave će biti organizovane u prethodno dogovorenom terminu.

Cena ulaznice je simbolična i iznosi 100 dinara.

Projekat Lutkarske priče (Doll’s tallks) je finansiran na konkursu za male projekte Balkanske muzejske mreže (Balcan museum network – Small grants 2020), a realizaciju projekta je podržao, angažovanjem volontera-glumaca, Novosadski volonterski servis.

Lutke za predstavu Otkud šlem u babinoj bašti izradila je Višnja Bubanj Vučić, a scenografiju Indira Kandić Nazzal. Scenario potpisuju kustosi pedagozi Odeljenja za odnose s javnošću i pedagoški rad.

 

Predpremijera programa Otkud šlem u babinoj bašti?

 

Predpremijera programa Otkud šlem u babinoj bašti? je održana u subotu, 4. februara, za đake prvog i drugog razreda OŠ „Ivan Gundulić“, koji su zajedno sa svojim učiteljicama Aleksandrom Ičević i Veselom Mačkić, imali zadatak da kritički procene program, na čemu im se ovom prilikom zahvaljujemo.

Takođe, zahvaljujemo se glumcima: Bojanu Stanišiću - mišu, Anđeli Andrijević - zlataru, Rajni Janković - kustoskinji i Mili Pajić – baba Angelini volonterima iz Novosadskog volonterskog servisa.

 

Povezani članci