Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Maske sa motivima muzejskog predmeta

Sva suvenire možete kupiti u suvenirnici Muzeja Vojvodine - Dunavska 35, Novi Sad, telefon: 021/420-566.

Dizajnerka motiva: Indira Kandić Nazzal

CENA: 350 dinara


Ćilim, Srpski Krstur, oko 1890.

Nepoznata tkalja je u banatski ćilim utkala nekoliko poznatih pirotskih motiva – motive kornjače i nara. Ali, kako je tkanje ćilima oduvek bilo u domenu umetničke izrade, tako je naša tkalja, upotrebivši svoju maštu, kornjači okrenula noge ka unutra.

 

 

 


Šlem iz Berkasova, 4. vek

Šlem iz Berkasova je jedan od svega petnaest, koliko ih je do danas otkriveno diljem nekadašnjeg Rimskog carstva. Mnogi ga smatraju najlepšim jer je ukrašen imitacijama dragulja i veoma značajnim jer na sebi nosi zapis o majstoru koji ga je napravio i čoveku kojem je bio namenjen. Slučajno ga je pronašla jedna žena u svojoj bašti 1955. godine. Pre 2.000 godina ovaj šlem krasio je glavu nekog visokog oficira, možda i samog imperatora.

 

 

 

 


Dvoglava statueta, mlađe kameno doba

Statueta dvoglavog idola pripada vinčanskoj kulturi, a njena se starost procenjuje na 7.000 godina. Oblikom podseća na Sijamske blizance koji u simboličkom smislu predstavljaju jedinstvo suprotnosti, gde dve vrednosti koegzistiraju u jednom, poput svetlosti i tame ili dobra i zla.

 

 

 

 


Velosiped, 1880.

Prvi bicikli, pravljeni od metala, koji su pokretani pedalama montiranim na prednjem točku, pojavljuju se 1861. godine. Velosipedi ili, kako su ih zvali, gvozdeni konji ulivali su svojim izgledom strah kod pešaka i zaprega. Dostizali su visinu i do metar i po, a sa vozačem i preko dva i po metra. Samo su izuzetno vešti i hrabri vozači mogli njima upravljati.

 

 


Peškir, okolina Zemuna

Nežan stilizovan cvet, motiv je sa ručno otkanog svatovskog peškira, dugog više od tri metra.

 

 

 

 

 


Ženske cipele, Bački breg, oko 1893.

Na cipelama je izvezena ruža, cvet izuzetne lepote i opojnog mirisa, simboliše ljubav, vernost i odanost, ali i mladost, kao i mladu devojku u cvetu mladosti. Takođe, zbog svog izvajanog oblika, ona simboliše skladnost, ali i preporod i ponovno rođenje.

 

 


Ženske papuče, Senta, Mađari, 1955.

U biljnom svetu cvet bulka je carica. Veruje se da donosi sreću i otvara put ka čistoj i iskrenoj ljubavi...

 

 

 

 

 


Stajaći sat – tabernakl, oko 1770, Olomouc (Češka)

Satovi su već od 18 veka predstavljali obavezni deo salonskih enterijera. Odražavali su stil i ukus vlasnika. Centralni ukras na ovom satu čine dva Amora (putta), simboli boga ljubavi ili ljubavi same.

 

 

 

 

 


Pojas (briu), Seleuš, Banat, 1940.

Na pojasu je izvezena ruža, cvet izuzetne lepote i opojnog mirisa koji simboliše ljubav, vernost i odanost, ali i mladost, kao i mladu devojku u cvetu mladosti. Takođe, zbog svog izvajanog oblika, ruža simboliše skladnost, ali i preporod i ponovno rođenje.

 

 

 

 


Deo avarske pojasne garniture, Novi Slankamen, 8–9 . vek

U okviru avarske nošnje pojasne garniture imale su posebno mesto jer su određivale značaj i položaj njihovog vlasnika. Na njima se često pojavljuje motiv grifona, mitske životinje sa telom lava i orlovskim kljunom i krilima. Smatra se da grifon povezuje zemaljsku snagu lava sa nebeskom energijom orla i da evocira dvostruko božansko svojstvo snage i mudrosti.