Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Ovogodišnja manifestacija „Muzeji za 10"

.

Manifestacija MUZEJI ZA 10 u Muzeju Vojvodine završena je u sredu, 18. maja kada su se tokom Međunarodnog dana muzeja iščekivali rezultati glasanja za godišnje IKOM nagrade najuspešnijim muzejima, pojedincima i muzejskim projektima.

Proteklih sedam dana u Muzeju Vojvodine obeleženi su mnoštvom različitih programa. Otvoreno je nekoliko izložbi među kojima centralno mesto zauzima izložba Karlovačka gimnazija kao čuvar kulturne baštine, autorki: Čarne Milinković i Lidije Mustedanagić.

Dve izložbe, sa istim sloganom Muzej kao inspiracija, otkrile su nam kako studenti novosadskog Univerziteta promišljaju na temu Muzeja. Izložbom - Muzej Vojvodine u oku studenata Akademije umetnosti, prikazana su inovativna rešenja studenata za naš novi vizuelni identitet. A inovativna je i sama postavka jer su radovi po prvi put izloženi u prostoru Stalne postavke Muzeja.

Izložbom Transformacija atrijuma Muzeja, takođe su prikazana inovativna rešenja master studenata  sa Departmana za arhitekturu i urbanizam, Fakulteta tehničkih nauka.

Muzej je ugostio i Srpski nacionalni savjet Crne Gore i njihovu izložbu Tako su govorili naši preci, koju je otvorio predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović.

Stručna vođenja i druženja sa kustosima Muzeja praćena su s pažnjom, kao i edukativni programi u među kojima je posebnu pažnju privukao Teatrić Muzeja Vojvodine sa predstavom Otkud šlem u babinoj bašti i igraonica za decu Muzej budućnosti koja je odgovorila na centralnu temu Manifestacije Budućnost muzeja: nove ideje, nove prakse.

U Evropskoj noći muzeja, iako je pandemijska stvarnost uticala da poseta bude manja nego prethodnih godina, novosađani, ali i gosti iz zemlje i inostranstva uživali su u pomenutim programima i izložbama, ali i već postavljenoj izložbi Konstantin Kostić – narodni tribun i u stalnim postavkama: Vojvodina od paleolita do 20 veka i Muzej prisajedinjenja 1918.

Povezani članci