Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Prvi svetski rat

.

Višedecenijski sukobi vodećih imperijalnih sila (Nemačke, Engleske, Francuske, Rusije i Austrougarske) oko raspodele svetske moći 1914. godine poprimili su razmere katastrofalnog rata, najvećeg i najstrašnijeg u dotadašnjoj istoriji čovečanstva. Teritorija Vojvodine, tada u sastavu Austrougarske monarhije, bila je pošteđena direktnih razaranja, ali  je rat imao dramatične posledice na politički, privredni i socijalni život stanovništva.

Zbog blizine fronta prema Kraljevini Srbiji, na koju je srpsko stanovništvo Vojvodine gledalo kao na svoju matičnu državu, austrougarske vlasti su sprovodile represivne mere protiv Srba i drugih slovenskih naroda. To je produbilo predratne međunacionalne antagonizme i doprinelo podrivanju nadnacionalnih osnova carskog legitimiteta. Istovremeno se od mobilisanog muškog stanovništva očekivalo da brani granice carstva na galicijskom, kasnije i na italijanskom frontu. Njihov odgovor je, u velikom broju slučajeva, bio dezertiranje, predaja ili prelazak na protivničku stranu – u dobrovoljačke redove vojske Kraljevine Srbije.

Najveća promena usledila je na samom kraju rata, kada je vojska Kraljevine Srbije, nakon skoro tri godine egzila u Grčkoj, uspela da probije Solunski front i prodre duboko u teritoriju Austrougarske. Na prostoru današnje Vojvodine, slovensko stanovništvo se politički organizovalo i proglasilo prisajedinjenje sa Kraljevinom Srbijom, u okviru koje je postala deo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, države nastale na  ruševinama otomanske i austrougarske imperije.