Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Педесетогодишњица Музеја наивне уметности „Илијанум“ у Шиду

.

Музеј наивне уметности „Илијанум“ у Шиду обележио је важан јубилеј − 50 година од оснивања ове установе посвећене јединственој уметничкој личности - Илији Башичевићу Босиљу (1895−1972). Илија Босиљ се сврстава међу најзначајније светске уметнике наивног сликарства, а његово стваралаштво представља аутентичну и непоновљиву појаву у оквиру југословенске уметности.

Амбасадорка Румуније у посети Музеју Војводине

.

У понедељак, 30. маја Музеј Војводине је посетила делегацијa амбасаде Румуније.

Амбасадорка Силвија Давидоју, први секретар Богдан Векискоу и саветник Адриен Абрудан разговарали су са директорком мр Тијаном Станковић Пештерац о многобројним могућностима културне размене и сарадње, посебно у области едукације. Такође разговарало се о заједничком учешћу на пројектима ЕУ фондова и размени стручњака.

После разговора Амбасадорка је посетила сталну поставку Музеја као и тематску изложбу Карловачка гимназија као чувар културне баштине.

 

 

Школски дан у Музеју Војводине

.

У петак, 21. маја свој школски дан посетом Музеју Војводине, са својом учитељицом Драганом Гајовић, обојили су ученици II-4 разреда Основне школе Иво Лола Рибар.

Овогодишња манифестација „Музеји за 10"

.

Манифестација МУЗЕЈИ ЗА 10 у Музеју Војводине завршена је у среду, 18. маја када су се током Међународног дана музеја ишчекивали резултати гласања за годишње ИКОМ награде најуспешнијим музејима, појединцима и музејским пројектима.

Манифестација МУЗЕЈИ ЗА 10 у Музеју Војводине

.

Током седам дана, од  12-18. мајa 2021. године, обележавајући Међународни дан музеја (18. маја), Европску ноћ музеја (15. маја) и Националну недељу музеја, преко 90 музеја и сродних институција широм Србије припрема разноврсне садржаје за публику.

Овогодишња тема Манифестације – БУДУЋНОСТ МУЗЕЈА: НОВЕ ИДЕЈЕ, НОВЕ ПРАКСЕ, актуелна је посебно у новонасталим околностима које је донела пандемија, а у којој су музеји показали висок степен прилагодљивости, стављајући фокус на дигитализацију и стварање нових облика културног искуства.

Музеј Војводине публику дочекује са сталним поставкама: Војводине од каменог доба до почетка 20. века и Музеј присаједињења 1918, али и са неколико тематских изложби: Карловачка гимназија као чувар културне баштине; Константин Костић – народни трибун; МУЗЕЈ КАО ИНСПИРАЦИЈА - Музеј у оку студената Академије уметности; Тако су говорили наши преци и МУЗЕЈ КАО ИНСПИРАЦИЈА - Трансформација атријума Музеја Војводине.

Такође током ових седам дана биће организовани и едукативни програми за децу, али и стручна вођења и дружења са кустосима Музеја. Комплетан програм манифестације Музеји за 10 у Музеју Војводине можете погледати ОВДЕ.

Ове године отворен је и позив за публику да учествује у наградном конкурсу: Представи свој омиљени музејски предмет кроз кратку видео форму (више о наградном конкурсу на: https://www.muzejisrbije.rs/2021/04/25/nagradni-konkurs-na-temu-predstavi-svoj-muzej-u-sklopu-manifestacije-muzeji-za-10-2021-godine/ ).

Манифестација се одржава под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, а координира је Национални комитет Међународног савета музеја – ИKОМ Србија.

Програми ће се реализовати уз примену свих прописаних мера за спречавање и сузбијање заразне болести KОВИД 19. Због ограниченог броја посетилаца, диктираног овим мерама, присуство едукативним програмима и стручним вођењима потребно је најавити на електронску адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Током трајања Манифестације улаз ће бити бесплатан.

Aдаптација и реконструкција сутерена Музеја Војводине у Дунавској 37

.

           

До момента када је Покрајинска влада издвојила средства из текућих буџетских резерви, објекат у којем је смештен део Музеја Војводине у Дунавској 37 имао је константне проблеме са плављењем сутеренских просторија са депоима. Како би се ослободио простор за радове, кустоси Музеја током 2020. изместили су предмете и целокупан мобилијар у две фазе и спровели превентивну конзервацију на око 316.520 предмета и око 5.000 докумената фото-лабораторије. Адаптацијом је решен озбиљан и вишедеценијски проблем овог музејског објекта, у којем је данас смештено Одељење савремене историје Музеја Војводине и стална поставка, која се везује за период од 1914. до 1945. године и Музеј савремене уметности Војводине.

Повезани чланци