Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Представници Амбасаде Русије у посети археолошкој експедицији Музеја Војводине у Чуругу

.

У археолошкој експедицији у Чуругу, заједно са археолозима и студентима археологије из Србије, већ трећу годину заредом раде и колеге из Државног Ермитажа из Санкт Петербурга.из Русије. Ове године то је био разлог да представници Амбасаде Русије посете археолошки тим у Чуругу. Са овом посетом усклађена је и посета руководства Музеја Војводине, а позвани су и медији  да забележе овај дан у чурушкој експедицији. Веома лоше време онемогућило је археолошку екипу да ради на локалитету, тако да је утисак о њеном раду могао да се стекне једнино у бази у Чуругу, где екипа ради и станује, ове године од августа месеца. Ипак, представници најзаинтересованијих медија успели су да обиђу и сама налазишта на којима се тренутно ископава.

Представници Амбасаде Русије су у разговору са српским и руским колегама, као и са руководством Музеја Војводине, упознати са досадашњим резултатима истраживања ове дугогодишње експедиције, са већ дугогодишњом сарадњом српских и руских археолога, не само у овој експедицији, као и са даљим плановима ове међународне сарадње. Пре свега се ради о плановима за успостављање заједничког истраживачког пројекта Музеја Војводине и Државног Ермитажа. Истраживања би се одвијала на простору Подунавља, у Војводини, а резултати би били анализирани и поређени са резултатима који се добијају на просторима источне Европе. Научни разлог за такав приступ су бројне сеобе разних народа које су се одвијале током миленијума на релацији источна Европа – Подунавље.

Представници Амбасаде су истакли да руска страна препознаје стратешки значај овакве сарадње и да ће се потрудити да са своје стране пруже потребну помоћ и подршку за њен даљи развитак и унапређење.

У разговорима је поменут и пројекат Археолошки парк у Чуругу који је у стратешком плану Музеја Војводине, који би у будућности могао бити окосница развоја и јачања археологије у Војводини.

 

Повезани чланци