Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Међународни дан археологије

.

У петак и суботу, 16–17. октобра, у Музеју Војводине обележава се Међународни дан археологије.

Дан археологије први пут обележен је у САД  2011. године као Национални дан археологије, али већ 2013. године мења назив у Међународни дан археологије како би се указало на то да овај дан славе заљубљеници у археологију широм света.

Сваке године треће суботе у октобру, обележавање дана ове релативно младе научне дисциплине прославља се широм света организовањем археолошких програма и активности за људе различитог узраста и различитих интересовања. Од 2015. године, на овај дан, и Музеја Војводине се активно укључује у промоцију своје богате археолошке баштине и праксе.

Присуство публике могуће је уз поштовање епидемиолошких препорука – мерење температуре на улазу и ношење заштитних маски.

Догађај ће моћи уживо да се прати на Фејсбуку.

 

ПРОГРАМ:

Петак, 16. oктобар

12.00 часова

Поздравна реч мр Тијане Станковић Пештерац, директорке Музеја Војводине и отварање изложбе Археолошки цртежи Мирјане Могин, аутора мр Јована Коледина, музејског саветника и Весне Карпузовић, документаристе Одељења археологије

Предавање: Између воде и прашине последњих милион година живота у Панонској низији, предавач: др Млађен Јовановић, ванредни професор Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду. PowerPoint презентацију можете погледати ОВДЕ.

13.00 часова

Стручна шетња кроз археолошки део сталне поставке у друштву директорке Музеја Војводине мр Тијане Станковић Пештерац

17.00 часова

Радионица за децу: Моји другари: Пећинко, Каменко, Кременко и  Гвозденко

 

Субота, 17. октобар

11.00 часова:

Радионица за децу: Које тајне чува археолог?