Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Ја носим вас, ви носите мене - Обућа из етнолошке збирке Музеја Војводине

.

У понедељак, 26. октобра 2020. године, у 19 сати, отвара се изложба ЈА НОСИМ ВАС, ВИ НОСИТЕ МЕНЕ - Обућа из етнолошке збирке Музеја Војводине, на којој ће бити представљена обућа из етнолошке збирке у контексту културних значења њених појединих врста и облика. Анализа збирке обуће нам је полазна основа за причу о различитим културним утицајима у прошлости, естетици, моди, начинима производње, као и идентитетским и комуникацијским аспектима различитих врста обуће.

Аутори изложбе су мр Катарина Радисављевић, музејска саветница, др Татјана Бугарски, виша кустоскиња, мср Александар Антуновић, кустос и Александар Петијевић, музејски саветник.

Ивица Ковач, кломпар (фото Илија Рамић)

Збирка обуће Музеја Војводине представља сведочанство чијим тумачењем можемо сазнати много о свакодневном животу у прошлости и културним значењима материјалног света којим се окружујемо. Посматрање одређене групе предмета у одређеном временском периоду у прошлости, на релативно ограниченој територији, омогућило нам је да откријемо приче о културном наслеђу, разноликости и динамици, где су предмети материјалне културе, израђени ради обављања неке функције, истовремено били и симболи припадања одређеној заједници или групи (етничкој, професионалној, старосној итд.), као и тежње да се то припадање визуелно представи. Такође, културни контакти су доводили до промена и усвајања нових трендова, опет у оквирима јасно одређених – занатских правила, чије је прихватање по правилу било праћено формирањем друштвених реакција на новине и тумачењима кроз призму постојећих вредности.

   

На овој изложби представљамо колекцију обуће, која се налази у Етнолошкој збирци Музеја Војводине и приказујемо основне врсте обуће које су ношене у Војводини, првенствено на селу. Предмети из ове збирке потичу углавном са краја 19. и из 20. века. Међу њима има примерака архаичних форми обуће, које припадају европском и азијском културном наслеђу, али и оних који упућују на то да су страни утицаји константно пристизали са Истока и Запада и огледали се у усвајању нових врста обуће и начина њихове израде и украшавања.

     

Као карактеристични делови ношње, биће представљене чарапе и обојци, као и начини њиховог ношења у прошлости. Биће изложени и предмети који су били повезани са употребом појединих врста обуће, као што су помагала за изување чизама. Посебан део изложбе посветићемо обућарским занатима и изради различитих врста обуће.

Највећи део колекције представљају различити производи домаће радиности и локалних занатских радионица. Ручно и занатски израђена обућа и данас, као и у ближој прошлости, има посебна значења за оне који је носе.

Др Татјана Бугарски. виша кустоскиња, етнолошкиња