Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Старке, Мартинке, Лубитонке: Дизајнерска обућа и културно наслеђе

.


Кристијан Лубитон, Рабакате, штикле, антилоп и велур, 2019, Christian Louboutin

У среду, 7. априла у 13 сати, у Музеју Војводине (Дунавска 35) одржаће се предавање Старке, Мартинке, Лубитонке: Дизајнерска обућа и културно наслеђе, предавача Стефана Жарића. Предавање се организује као пратећи програм изложбе: Jа носим вас, ви носите мене: Традиционална обућа из етнолошке збирке Музеја Војводине.

Током организације биће поштоване све епидемиолошке мере па је неопходно пријавити своје присуство на електронску адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.. Такође, биће обезбеђен пренос предавања уживо преко Фејсбук странице Музеј Војводине.


Женске мађарске зепе из Купусине, средина 20.  века, фото Мартин Цандир

Старке, Мартинке, Лубитонке: Дизајнерска обућа и културно наслеђе

Као интегрални део система моде, обућа је, пођеднако колико и одећа, обележена социополитичким, културно-уметничким и психосексуалним значењима. Било да је реч о дизајнерској обући из корпуса високе моде, обући из свакодневне културе одевања или оној која конституише различите фолклорне експресије, обућа увек имплицира родне, класне, сексуалне, расне те многе друге поделе у друштву. Полазећи од наративне моћи моде и њених капацитета да „исприча“ причу, предавање ће указати на трансформације превасходно дизајнерске обуће високе моде кроз историју – што формалне то и друштвене трансформације – кроз дијалог са експонатима са изложбе „ЈА НОСИМ ВАС, ВИ НОСИТЕ МЕНЕ: Традиционална обућа из етнолошке збирке Музеја Војводине“. Кроз дихотомије Исток / Запад, мода / културно наслеђе, традиционално / урбано, висока култура / популарна култура, обућа постаје историографски алат који показује да се велики догађаји могу испричати кроз мале ствари. Од Бланиковог ципеларника Кери Бредшо који постаје својеврсни кабинет чудеса до последње појаве Меланије Трамп као прве даме САД и њене трансофрмације од Лубитонових штикли до Вивијеових балетанки и старки Камале Харис са насловнице Вога које постају (анти)политички статемент, обућа нам истински показује да ми носимо њу исто толико колико и она носи нас.

О предавачу:

Стефан Жарић је кустос моде у Артис Центру и докторанд на Катедри за енглеску књижевност Филозофског факултета у Новом Саду, где се бави односом англоамеричке књижевности и моде. Кустос је прве изложбе високе моде у Србији, „Љубав је љубав: Радост венчања за све Жан-Пол Готје“, те аутор прве студије о музеологији моде у Србији. За свој кустоски рад у пољу музеологије моде награђен је стипендијама британске Асоцијације историчара моде, ИКОМ-овог Комитета за костим, Гети фондације и др.