Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Уручивање захвалнице

.

У четвртак 30. октобра мр Тијана Станковић Пештерац, директорица Музеја Војводине, свечано је уручила захвалницу Ивану Тешићу, дародавцу из Зрењанина – за вредан поклон Музеју Војводине. Додели захвалнице присуствовали су чланови породице Тешић и кустоскиње Музеја Војводине Катарина Радисављевић, Љиљана Трифуновић и Александра Стефанов.

Поклоном који чини столњак са косовским везом за дванаест особа (око 1930), завесе (око 1930) и есцајг марке Артур Круп (Arthur Krupp A.G) Берндорф (1929) значајно су обогаћене Збирка становања – колекција текстилног покућства и Збирка примењене уметности. Према речима дародавца, предмети су део породичне заоставштине Симе Цуцића (1905, Ново Милошево – 1988, Зрењанин), писца и критичара књижевности за децу.

На формирање и развој колекцијa Музеја Војводине утицали су бројни добротвори и дародаваци, без којих оне не би имале данашњи значај. Традиција великодушног даривања доприноси богатству и разноврсности музејских збирки, али нас и подстиче односно обавезује на непрекидно унапређивање музејске делатности и залагање за очување и презентовање културне баштине. Овим путем Музеј Војводине се захваљује породици Тешић на племенитом гесту даривања.

Сима Цуцић рођен је 1905. године у Беодри (данашње Ново Милошево). Након завршене Учитељске школе у Сомбору, а потом Више педагошке школе у Београду, постављен је за наставника Грађанске школе у Зрењанину. Од 1945. године био је директор Гимназије у Зрењанину, да би од 1955. до пензионисања 1965. године предавао на Вишој педагошкој школи у Зрењанину као професор за предмет Историја југословенске књижевности. Поред наставничког и књижевног рада, активно је деловао у Матици српској у Новом Саду. Аутор је више романа за децу (И Моца хоће у школу, Први кораци итд.), као и бројних критичких текстова и чланака о књижевности за децу. За књигу Огледи из књижевности за децу (1978) добио је 1979. године Змајеву награду.

Културна манифестација Пролеће Симе Цуцића, посвећена лику и делу овог писца, одржава се од 2008. године у Новом Милошеву, у организацији Банатског културног центра.