Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Стручни скуп посвећен очувању нематеријалног културног наслеђа

.

Стручни скуп „Нематеријално културно наслеђе између заједница и експерата“ одржан је 20. и 21. октобра 2020. године у Етнографском музеју у Београду у организацији Центра за нематеријално културно наслеђе Србије. Скуп је организован поводом обележавања десетогодишњице примене Унескове Конвенције о очувању нематеријалног културног наслеђа у Србији, а на њему је учествовала др Татјана Бугарски, виши кустос - етнолог из Музеја Војводине, координатор за нематеријално културно наслеђе, за подручје Војводине.

На скупу је представљен систем за очување нематеријалног културног наслеђа Србије, чије је формирање Министарство културе и информисања започело 2010. године. Данијела Филиповић, координатор Центра за нематеријално културно наслеђе, навела је да систем очувања нематеријалног културног наслеђа у Србији делује под окриљем Министарства културе и информисања, кроз успостављање правног и институционалног оквира, формирање и унапређење Националног регистра нематеријалног културног наслеђа, као и кроз програме и активности усмерене на подизање свести о значају очувања овог сегмента наслеђа.

Др Татјана Бугарски, регионална координаторка за Војводину, кроз излагање "Koординирање послова у вези с нематеријалним културним наслеђем у Војводини: резиме почетка", представила је рад на појединим предлозима за Национални регистар НКН након годину дана од преузимања дужности регионалног координатора за НКН за подручје Војводине. Представљени су и закључци о току рада у овој, по много чему специфичној години. Циљ презентације је био да се скрене пажња на разлике у начину сарадње између стручњака и заједница у појединим случајевима. На примерима неколико потенцијалних елемената НКН на чијим се номинацијама ради, представљене су карактеристике бављења нематеријалним наслеђем у вишенационалној средини.

Скуп је био организован уз поштовање епидемиолошких мера, а захваљујући директном преносу преко зум апликације, могли су да га прате стручњаци и заинтересовани представници локалних заједница, као и да се активно укључе у дискусију.

Др Татјана Бугарски, виши кустос - етнолог