Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Музејска прича...

.

У Дому културе у Србобрану је 4. новембра, наша кустоскиња етнолог Љиљана Трифуновић, дигитално презентовала музејски материјал из Турије, Надаља и Србобрана у оквиру пројекта Музејска прича, који је сама осмислила.

Суштина пројекта је да се посети публика и у дигиталној форми представи оно што се у етнолошким збиркама чува из њeног места или околине. Овај начин презентације је заснован на већ унетим подацима о историјату предмета и његовом опису у дигиталној бази. Прегледност и доступност података о музејском материјалу омогућава кустосу да у раду буде иновативан и креативан.

Кроз дружење у оквиру Музејске приче са посетиоцима се разговара о појмовима везаним за делатност Музеја, на пример: шта је стална, а шта тематска поставка, шта је посао кустоса или конзерватора... Такође је омогућено да се један предмет презентује са неколико фотографија које прати кратка прича на слајду и жива реч кустоса тј. аутора пројекта. Пројекат постоји од 2015. године и до сада Музејска прича је испричана у Парагама, Силбашу, Деспотову, Бегечу, Товаришеву, Бачкој Паланци, Бачком Петровцу, Новом Саду и Мошорину.

Укупно је презентовано око 110 предмета из наведених места, а на презентацијама је присуствовало око 300 посетилаца различите образовне, старосне и полне структуре.

Љиљана Трифуновић, музејска саветница - етнолошкиња