Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Са платформе „еМузеј“: „У здравом телу – здрав дух!“

.

Музеј Војводине има дугу педагошку праксу, која почиње практично одмах по оснивању Војвођанског музеја – још давне 1947. године. Одељење за педагошки рад и односе са јавношћу бави се интерпретацијом културног наслеђа, осмишљава и реализује разноврсне програме усмерене ка различитим категоријама посетилаца. Поред редовног тумачења и вођења кроз сталну поставку и тематске изложбе, главна активност Одељења представља креирање едукативних програма, при чему се нарочита пажња поклања едукативним програмима за децу различитог узраста. Подразумева се сарадња са предшколским установама, основним и средњим школама, те факултетима.

Осим редовних екскурзија, посета Музеју и разумевање музеја као места на којем се може реализовати практична настава често је условљена интересовањем и ентузијазмом наставника или професора. Богата понуда Музеја Војводине као највећег комплексног Музеја у нашој земљи омогућава да се практична настава реализује из различитих предмета – од историје и географије, преко биологије, историје уметности и др.

Међутим, нама као музејским радницима, па још и родитељима у време Короне и онлајн школе, све више постаје јасно да сарадња између музеја и образовних институција треба да буде још снажнија и подстакнута кроз планску сарадњу између министарстава културе и образовања.

Кустоси педагози Музеја Војводине су и раније, кроз директну сарадњу са појединим заинтересованим наставницима и професорима, повезивали музејске предмете и приче о њима са конкретним наставним темама и јединицама, нарочито у последњих неколико година – од како је у школе уведена такозвана пројектна настава. Године 2015. Музеј Војводине издао је публикацију под називом Музејска учионица – водич кроз угледне часове у Музеју Војводине (идеје за учитеље), која је доступна на вебсајту у пдф. формату, где се такође може наћи и методички материјал за учитеље и наставнике – припрема за Музејске учионице.

Едукативна функција музеја изузетно је важна, нарочито ако је фокусирана на најмлађе посетиоце. Кроз музејску едукацију се не ради само о развоју будуће музејске публике и нових конзумената културе и развијању културних навика младих, већ се тиме утиче на развој друштва у целини.

Музеј Војводине је лидер у дигитализацији културног наслеђа Републике Србије и носилац овог посла и у Републици Српској. Када говоримо о дигитализацији културног наслеђа, говоримо о два аспекта: дигитализацији у служби заштите и дигитализацији у циљу остваривања видљивости и доступности културног наслеђа. Стога, не изненађује чињеница да смо управо овде, заједно са компанијом Лесте из Београда, осмислили еМузеј као платформу коју ће моћи да користе сви кустоси педагози, али и наставници у реализацији наставе. Крајњи конзументи су управо ученици којима ће се музејски садржаји путем ове платформе представити на један потпуно другачији и занимљив начин, заинтересовати их и довести у музеј.

Путем овог линка можете да погледате један од садржаја – у питању је наставна тема саобраћај, за други разред основне школе, под слоганом У здравом телу – здрав дух!, обрађена кроз причу о музејском предмету изложеном на сталној поставци – велосипеду.

мр Тијана Станковић Пештерац, директор