Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Електронски примерак Рада Музеја Војводине (бр. 62 за 2020) на нашем сајту

.

 Часопис Рад Музеја Војводине (који се до 1992. звао Рад војвођанских музеја) у континуитету излази од 1952. године. У њему се објављују резултати делатности музејских радника и установа у Војводини и њихов научноистраживачки и стручни рад. Садржина публикације је културна историја Војводине у прошлости и садашњости, третирана кроз одговарајуће научне гране, са спорадичним освртима на страну музеологију и дешавања у овој области у свету, као и учешћа која наши музеји и радници имају у том контексту.

 Са тим у вези имамо задовољство и част да представимо последњу свеску за 2020. годину која је недавно изашла из штампе. У њој се налазе прилози Александра Медовића (Недостају само јаја житног жишка (Sitophilus granarius L.)...) из археоботанике, Тијане Станковић Пештерац (Феномен миграције на археолошком делу сталне поставке Музеја Војводине) из археологије, Гордане Буловић (Отварање прве апотеке у Сомбору...), Мирјане Лакић (Монетарна политика Краљевине СХС након завршетка Првог светског рата...), Радована Сремца (О апотекарској породици Козјак из Шида), Зорана Вељановића (Добровољачке колоније Генерал Хаџић и Генeрал Радивојевићево...) и Слободана П. Орловића (Тријанонски мировни уговор као правни основ севернe српскe границe) из историје, Иване Степанов Тасић (Креативне радионице за особе са инвалидитетом у Музеју Војводине...) и Соње Крстин (Виртуелном пловидбом кроз Музеј Војводине до изложбе „Шајка“) из педагогије, Снежане Јанковић и Жељка Симићевића (Конзервација и рестаурација стојећег писаћег стола из адвокатске канцеларије др Шандора Фишера из Руме) из конзервације и рестаурације, Дејана Воргића (Сеобе збирки Народног музеја Зрењанин), Харгите Ваштаг Гажо (Развој концепције изложбе о писцу Артуру Мунку) и Сање Миленковић Пађен (Настанак и развој Градског музеја у Сомбору) из музеологије, док је допринос библиографији дао је Филип Крчмар (Био-библиографски портрети сарадника Народног музеја Зрењанин).

 Налазе се овде и бројни прилози које употпуњују структуру овог стручног часописа, а који су везани за приказе публикација, изложби и дешавања из пера Ференца Немета (о књигама Марије Силађи Сеоски тргови у Банату... и Богдана Шекарића Фотографије др Радивоја Симоновића – Велебит), Олге Андраши (Две књиге Радована Сремца), Владимире Станисављевић (о књизи Зорана Новаковића Уметност на путу екологије – креативно-еколошке радионице за децу), Драгане Гарић Јовичић (о ретроспективној изложби Драган Радовановић (1949–2018)...) и Миливоја Бешлина (о изложби Тито и Југославија у карикатурама Информбироа Кристине Менеши), као и извештаји Лидије Мустеданагић о Годишњој конференцији Мреже европских музејских организација (НЕМО) 2019. и њихове радионице на тему маркетинга у Полин музеју у Варшави 2020,  Марије Ћуковић о Трећој руско-српској конференцији Од Дунава до Волге: интеракције и трансформације култура у 1. миленијуму н. е., Зоране Ђорђевић о адаптацији депоа Музеја Војводине у Дунавској 37 и превентивној заштити музеалија у периоду 2019–2020. и Тијане Станковић Пештерац, Наталије Вуликић, Сташе Арсеновић Копривица и Тамаре Бечановић о игри на Сталној поставци Музеја Војводине Бекство из музеја: тајна бесмртности.

 Наравно, неизоставни су прилози из категорије ин мемориам који нас подсећају на наше драге и уважене колеге и њихов животни допринос: Мирко Грлица (1956–2020) о којем је писала Љубица Отић и Нада Бошковић (1933–2020) из пера Предрага Бајића.

ПДФ нашег последњег издања Рада Музеја Војводине можете наћи овде: ПубликацијеРад Музеја Војводине

 

Лидија Мустеданагић