Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Поводом Светског дана књиге

.

 Светски дан књиге и ауторских права проглашен је на 28. Општој конференцији УНЕСКО-а 15. новембра 1995. године, у знак сећања на 23. април, дан смрти Шекспира, Сервантеса и Де ла Веге, али и дан рођења других великих аутора, међу којима је и Набоков. Идеја о обележавању Светског дана књиге потекла је из Каталоније (Шпанија) где су се, уназад осамдесет година, сваког 23. априла, на св. Ђорђа, поклањале руже и књиге вољеним особама. Главни циљ тог дана био је да охрабри децу да искусе задовољство читања књига и пружи им могућност да добију своју књигу. Сваке године је све већи број земаља које на разне начине учествују у обележавању овог дана.

 Музеј Војводине је разним поводима обележавао овај дан у својој традицији, највише поклањајући пажњу књизи као музејском објекту, али и средству инспирације. С тим у вези уприличена је и изложба Свет књиге, која је гостовала и у другим градовима Србије. Овом приликом на наш сајт поставили смо и каталог те изложбе, у којем, поред одреднице о Светском дану књиге, можете наћи и многе друге термине који на историјско-културолошки и феноменолошки начин приступају бројним аспектима појављивања и постојања књиге кроз векове, у домаћем и светском контексту.

 О књизи као врелу сазнања и чуварима сећања, те о збиркама књига које неприкосновено сведоче о културним прегнућима и дометима, биће речи и на изложби коју ће у мају месецу реализовати Музеј Војводине, под називом Карловачка гимназија као чувар културне баштине.

 

Мр Лидија Мустеданагић