Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Овогодишња манифестација „Музеји за 10"

.

Манифестација МУЗЕЈИ ЗА 10 у Музеју Војводине завршена је у среду, 18. маја када су се током Међународног дана музеја ишчекивали резултати гласања за годишње ИКОМ награде најуспешнијим музејима, појединцима и музејским пројектима.

Протеклих седам дана у Музеју Војводине обележени су мноштвом различитих програма. Отворено је неколико изложби међу којима централно место заузима изложба Карловачка гимназија као чувар културне баштине, ауторки: Чарне Милинковић и Лидије Мустеданагић.

Две изложбе, са истим слоганом Музеј као инспирација, откриле су нам како студенти новосадског Универзитета промишљају на тему Музеја. Изложбом - Музеј Војводине у оку студената Академије уметности, приказана су иновативна решења студената за наш нови визуелни идентитет. А иновативна је и сама поставка јер су радови по први пут изложени у простору Сталне поставке Музеја.

Изложбом Трансформација атријума Музеја, такође су приказана иновативна решења мастер студената  са Департмана за архитектуру и урбанизам, Факултета техничких наука.

Музеј је угостио и Српски национални савјет Црне Горе и њихову изложбу Тако су говорили наши преци, коју је отворио председник покрајинске владе Игор Мировић.

Стручна вођења и дружења са кустосима Музеја праћена су с пажњом, као и едукативни програми у међу којима је посебну пажњу привукао Театрић Музеја Војводине са представом Откуд шлем у бабиној башти и играоница за децу Музеј будућности која је одговорила на централну тему Манифестације Будућност музеја: нове идеје, нове праксе.

У Европској ноћи музеја, иако је пандемијска стварност утицала да посета буде мања него претходних година, новосађани, али и гости из земље и иностранства уживали су у поменутим програмима и изложбама, али и већ постављеној изложби Константин Костић – народни трибун и у сталним поставкама: Војводина од палеолита до 20 века и Музеј присаједињења 1918.