Боза – прото-пиво или прото-енергетски напитак од проса?
Ових дана је одједаред почело да се прича о бози. Многи таблоиди су брже-боље кренули да објашњавају да се ради о пићу старијих генерација које су живеле у некадашњој заједничкој држави јужних Словена на Балкану. Боза је, наводно, освежавајуће, безалкохолно пиће које се добија ферментацијом воденог раствора кукуруза, односно пројиног брашна, шећера и квасца. Ово је, наравно, поједностављена дефиниција бозе. Прича о овом напитку је много сложенија и везује се за једну праисторијску културу која је у наше крајеве доспела релативно касно – просо. Процес прављења бозе представља искорак у прављењу здравствено сигурних и лако сварљивих намирница.
Средовечни Новосађани се радо сећају посластичарнице код Џафера на Лиману I. Фотографија је настала једног априлског јутра 1983. Боза и лимунада још нису „танкирани“.
Фото: Владимир Зубац