Začinjena daleka prošlost
Srcolisna češnjača
Koliko puta ste šetajući Kameničkim parkom prošli pored srcolisne češnjače (Alliaria petiolata), takoreći odmah pored staze, a da niste znali koja je to biljka, a još manje da se radi o začinu kojeg su koristili naši preci pre 6000 godina? Mnogi kupači i pecaroši na Bećarcu u Novom Sadu su barem jednom nehotice zgazili paprenog dvornika (Persicaria hydropiper) koji može da služi kao zamena biberu. Makrobotaničke analize u arheobotanici nam pružaju mogućnost da otkrijemo glavne zrnaste kulture, poput žitarica, mahunarki i uljarica, koje su uzgajali naši preci u praistoriji. Međutim, sem zrnaste hrane ljudi su koristili „zeljaste“ delove biljaka u ishrani, koji se nažalost nisu očuvali tokom vekova u zemlji. Pojedini stručnjaci su zbog „nedostatka dokaza“ išli tako daleko u svojim razmišljanjima da su verovali da ljudi u npr. neolitu nisu ni začinjavali svoja jela. Da to nije tako, dokaze pruža relativno nova metoda u arheobotanici – analiza fitolita. U arheologiji važi pravilo strpljen-spašen, pogotovu nakon prodora prirodnih nauka početkom novog milenijuma u ovu tradicionalno gledano društvenu, odnosno humanističku meku.