Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Arheološka konferencija „Sloveni i njihovi susedi u 1. milenijumu n.e.“ - Археологическая конференция „Славяне и их соседи в 1-м тысячелетии нашей эры“ - Archaeological Conference „Slavs and their neighbors in the 1st millennium AD“

.


Posle 25 godina od poslednjeg (šestog) Kongresa za slovensku arheologiju koji je održan u organizaciji Međunarodne unije za slovensku arheologiju, u Velikom Novgorodu, Muzej Vojvodine iz Novog Sada će biti domaćin evropske konferencije Sloveni i njihovi susedi u 1. milenijumu n.e. Konferencija će biti održana od 4. do 10. oktobra 2021. godine, a pratiće je izložba o arheologiji srpskog Podunavlja u 1. milenijumu n.e. Pored Muzeja Vojvodine u koorganizaciji Konferencije učestvuje još 6 uglednih evropskih institucija kulture i nauke. Za Konferenciju se prijavilo oko 100 učesnika sa 90 referata, iz 17 zemalja Evrope.

- Pozivno pismo
-
Institucije organizatori
- Organizacioni komitet

Koncert hora Bajićevi slavuji

.

U utorak, 15. juna, u 19 sati, u atrijumu Muzeja Vojvodine (Dunavska 35) održaće se koncert Da se pamti i voli... dečjeg hora muzičke škole Isidor Bajić Bajićevi slavuji i njihovih gostiju.

Dirigent je Ana Kovačić.

Promocija knjige „Groktalice bačkih Bunjevaca“, autorke dr Suzane Kujundžić Ostojić

.

U ponedeljak, 7. juna, u 12 sati u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35) biće održana promocija knjige Groktalice bačkih Bunjevaca, autorke dr Suzane Kujundžić Ostojić.

Na promociji će govoriti mr Tijana Stanković Pešterac, direktorka Muzeja Vojvodine, dr Drago Njegovan, prof dr Jasmina Jokić i prof. dr Saša Marković.

Groktalice su lirsko epske pesme koje su Bunjevci doneli kada su se naselili u Bačku sa prostora Like, Dalmatinske Zagore i Hercegovine tokom 17. veka.

Prezentacija „Pozicioniranje muzeja kao ustanova kulture u digitalnom okruženju“ za direktore pokrajinskih muzeja

.

U petak, 4. juna 2021. u 10 časova u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35) održaće se susret direktora pokrajinskih muzeja.

Tokom ovog susreta prisutnima će se obratiti Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, mr Tijana Stanković Pešterac, direktorka Muzeja Vojvodine, a Mladen Maksić, direktor kompanije Plej medija, održaće predavanje na temu: Pozicioniranje muzeja kao ustanova kulture u digitalnom okruženju.

Koncert hora „Sveti Georgije“

.

U sredu, 26. maja, u 20 sati u atrijumu Muzeja Vojvodine održaće se koncert Hora Saborne crkve Sveti Georgije.

Koncert pod nazivom - Pravoslavna crkvena horska muzika 20. i 21. veka: između modernosti i savremenosti predstavlja završni deo umetničko-istraživačkog projekta Pravoslavna crkvena horska muzika 20. i 21. veka: između modernosti i savremenosti koji je finansirao Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost za 2020. godinu. Rukovodilac projektnog tima sa novosadske Akademije umetnosti bio je dr Bogdan Đaković sa saradnicima, dr Nemanjom Sovtićem i mr Ivanom Nožicom.

Zbog važećih epidemioloških mera prisustvo koncertu je potrebno najaviti na elektronsku adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Koncert Beogradskog kornet i sagbat ansambla „Muzika za renesansni duvački ansambl“

.

Muzej Vojvodine i Vojvođansko udruženje za ranu muziku ( https://www.facebook.com/ranamuzika ) organizuju koncert Beogradskog kornet i sagbat ansambla: MUZIKA ZA RENESANSNI DUVAČKI ANSAMBL u sklopu Festivala barokne muzike, sa ciljem promovisanja i širenja interesovanja za sve forme muzike nastale pre 20. veka kroz podsticaj izučavanja i izvođenja rane muzike na autentičnim instrumentima.

Koncert će se održati 25. maja 2021. u 20:00, u atrijumu Muzeja.

U društvu sa kustosom...

.

Sve što ste oduvek želeli da znate o Muzeju, a niste smeli da pitate

Pretposlednjeg dana manifestacije Muzeji za 10 pripremili smo program U društvu sa kustosom...