Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Mlečar

Mlečar (stan, kiljer) predstavlja malu drvenu kuću koja se koristi za držanje i preradu mleka i mlečnih proizvoda. Najčešće se nalazi uz glavnu kuću – kao manji pregradak, a ređe kao izdvojen objekat blizu glavne kuće. Mlečar se gradi kao prizeman objekat, pravougaone osnove, sa četvoroslivnim krovom pokrivenim šindrom „u pet spratova“.

Unutar objekta se, duž zidova, nalaze klupe ili police na kojima su poređani drveni sudovi za preradu i čuvanje mleka i mlečnih proizvoda: karlice – za razlivanje mleka, kačice – za čuvanje kajmaka, čabrovi – za čuvanje sira, stapovi – za dobijanje maslaca, kraljače – za mužu.

U porodičnim zadrugama su brigu o mlečaru vodile žene koje su se nazivale planinke ili majarice. Neumorna planinka je sve sama radila: strigala ovce, muzla, varila, kupila skorup, mela maslo, pravila sir, pekla hleb, kuvala i prala. Planinka pri tome nije bila samo domaćica i radnica nego i učiteljica i vaspitačica dece. Uz nju su deca stasavala učeći da poštuju i slušaju starije, kao i da vredno i pošteno rade.

(Bogdan Šekarić, viši kustos, etnolog)