Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Koncert hora „Sveti Georgije“

.

U sredu, 26. maja, u 20 sati u atrijumu Muzeja Vojvodine održaće se koncert Hora Saborne crkve Sveti Georgije.

Koncert pod nazivom - Pravoslavna crkvena horska muzika 20. i 21. veka: između modernosti i savremenosti predstavlja završni deo umetničko-istraživačkog projekta Pravoslavna crkvena horska muzika 20. i 21. veka: između modernosti i savremenosti koji je finansirao Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost za 2020. godinu. Rukovodilac projektnog tima sa novosadske Akademije umetnosti bio je dr Bogdan Đaković sa saradnicima, dr Nemanjom Sovtićem i mr Ivanom Nožicom.

Zbog važećih epidemioloških mera prisustvo koncertu je potrebno najaviti na elektronsku adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Program koncerta

Pravoslavna crkvena horska muzika 20. i 21. veka: između modernosti i savremenosti

Dirigent: Bogdan Đaković


1.    Bogorodice djevo (1926), Igor Stravinski (1882-1971)
2.    Solfeđo, (1964) Arvo Pert (1935)
3.    Oče naš, iz Svenoćnog bdenija (1982) Džon Tavener (1944-2013)
4.    Tropar sv. Nikoli, Džon Tavener
5.    Tebe pojem /(Sinnule veisame (1936), Peka Atinen (1885-1956)
6.    Pomoščnik i pokrovitelj, Kosta P. Manojlović (1890-1949)
7.    Izbavljenije posla Gospod, ps. 110, (2013) pričasna pesma na Božić, po srpskoj melodiji u zapisu Nenada Baračkog komponovao Ivan Mudi (1964)
8.    Večeri tvojeja tajnija (2001), po ruskoj znamenoj melodiji komponovao Ivan Mudi
9.    Objatija otča /Thy fatherly embrace (2009), iz kanona nedelje Bludnog sina, po bugarskom napevu komponovao Ivan Mudi
10.  Tjelo Hristovo, (2014) liturgijska pesma, po srpskoj melodiji u zapisu Nenada Baračkog komponovao Ivan Mudi
11.   Veličanije sv. Savi, (1987) praznična pesma, Miloš Raičković (1956)
12.   Tropar sv. Jovanu Rilskom, Dobrinka Tavakova (1970)
13.   Tjelo Hristovo /Ottaka vaastan, Timo Routinen (1956)
14.   Svjete tihij, (2008) pesma sa večernje službe, Roman Hurko (1964)
15.   Bogorodice djevo, (1992), Arvo Pert

 

Bogdan Đaković, muzikolog i horski dirigent (Novi Sad, 1966), doktorsku diseratciju pod nazivom Funkcionalni i stilsko-estetski elementi u srpskoj duhovnoj muzici prve polovine dvadesetog veka odbranio je 2013 godine. Osnovao je 1987. godine u Novom Sadu crkveno pevačko društvo Sveti Stefan Dečanski, a potom i Hor saborne crkve Sveti Georgije koji i danas vodi. Od 2015. godine osnivač je i dirigent ansambla HorUns novosadskog Univerziteta. Godine 2014. bio je gost-dirigent jednog od najboljih svetskih vokalnih ansambala ѕa staru i novu muziku Cappella Romana iz Portlanda (Oregon, SAD) izvodeći seriju celovečernjih koncerata srpske duhovne muzike (Sacred Songs of Serbia). Deluje u zvanju redovnog profesora za stručno umetničku nastavnu oblast Poznavanje horske literature i prodekan je za nauku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Bio je član Regionalnog umetničkog odbora (Regional Artistic Comittee) festivala Europe Cantat za 2015. godinu u Pečuju, kao i Upravnog odbora Radio Televizije Vojvodine (2006-2011). Član je Muzikološkog društva Srbije, Odeljenja za scenske umetnosti i muziku, Odbora za Muzičke večeri u Matici srpskoj i Međunarodnog udruženja za pravoslavnu muziku (ISCOM) pri Teološkom fakultetu u Joensu (Finska). Deluje kao stručni konsultant i član žirija nekolicine domaćih festivala horske i umetničke muzike (Dani Josifa Marinkovića/Novi Bečej, Festival Kamernih horova/Kragujevac, Mokranjčevi dani/ Negotin). Do sada je objavio oko šezdeset studija, stručnih tekstova i prikaza, četrdesetak muzičkih kritika, kao i četiri samostalna kompakt-diska i jedno video-izdanje sa horom Saborne crkve sv. Georgije iz Novog Sada.

Hor Saborne crkve Sv. Georgije iz Novog Sada nastavlja bogatu tradiciju srpskih, bačkih i novosadskih crkveno-pevačkih društava, a posebno Katedralnog hora (1939). U oktobru 1992. godine sadašnji Hor dobija današnji naziv i funkciju matičnog hora novosadske Saborne crkve, pokušavajući da nastavi rad i koncept pomenutog predratnog ansambla, pri čemu bi svaka liturgija u Sabornoj crkvi trebalo da bude ujedno i duhovni koncert. Hor na svom repertoaru ima dela srpske, ruske i bugarske duhovne muzike 19. i 20. veka, odnosno veći broj pesama iz starije tradicije: vizantijskog, srpskog srednjovekovnog i kasnijeg jednoglasja, kao i primere ruske višeglasne muzike 17. i 18. veka. Hor je pevao na mnogobrojnim bogosluženjima i na prigodnim koncertima širom zemlje, kao i u većem broju naših manastira. Posebno se ističe tradicija osamnaest Božićnih koncerata u Novom Sadu (1998-2017). Hor je nastupao u Parizu, Milanu, Barseloni, Noridžu, Kormeru, Vidmond Ebiju, Berlinu, Bergamu, Hamburgu, Ljubljani, Lisabonu, Solunu, Štokholmu, Zagrebu, Abervilu, Šverinu, Solunu, Beču, Vasi/Finska, Dormundu, Amsterdamu, Bernu, Trstu, Cirihu i drugim evropskim gradovima.

 

 

Povezani članci