Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Promocija knjige „Groktalice bačkih Bunjevaca“, autorke dr Suzane Kujundžić Ostojić

.

U ponedeljak, 7. juna, u 12 sati u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35) biće održana promocija knjige Groktalice bačkih Bunjevaca, autorke dr Suzane Kujundžić Ostojić.

Na promociji će govoriti mr Tijana Stanković Pešterac, direktorka Muzeja Vojvodine, dr Drago Njegovan, prof dr Jasmina Jokić i prof. dr Saša Marković.

Groktalice su lirsko epske pesme koje su Bunjevci doneli kada su se naselili u Bačku sa prostora Like, Dalmatinske Zagore i Hercegovine tokom 17. veka.

Naziv groktalice (ili groktuše) su dobile po specifičnoj tehnici izvođenja tzv. groktanjem ili groktenjem, što je narodni naziv za način pevanja iz glasa, tj. uzimanjem dubokog glasa iz grla, bez muzičke pratnje. Za ovu vrstu  pesništva korišćen je i naziv starovinske pesme, što je zapravo bio termin kojim su Bunjevci označavali usmenu poeziju koje su doneli iz krajeva koje su naseljavali u dalekoj prošlosti.

Osim odgonetanja ključnih problema koji se postavljaju prilikom proučavanja ovog značajnog korpusa folkornog nasleđa bačkih Bunjevaca, autorka kroz knjigu istražuje terminologiju, način i okolnosti izvođenja, sakupljače i njihov odnos prema izvođačima. Takođe autorka se bavi i analizom groktalica iz različitih aspekata (lingvističkog, geografskog, verskog, folklornog).

Promocija će biti organizovana uz poštovanje svih epidemioloških mera.

 

Dr Suzana Kujundžić Ostojić rođena je 1969. godine u Subotici. Nakon završene srednje škole (1989) odlazi u Novi Sad na studije na Filozofskom fakultetu – Katedra za Jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik. Na istom fakultetu upisuje magistarske studije na Katedri za srpsku i uporednu književnost kod prf. dr Nikole Grdinića. Magistarski rad na temu Prevodi mađarske književnosti u bunjevačkim časopisima, kalendarima i novinama od 1870 – 1918. godine odbranila je 2000. godine. Po završetku studija, kratko se bavi novinarstvom i pedagoškim radom u školama.

U Novinsko izdavačkoj ustanovi Bunjevački informativni centar počinje da radi 2007. godine na mestu direktora i urednika. Aktivno se bavi pitanjima bunjevačkog jezika, prevođenjem, pisanjem naučnih tekstova, uređivanjem knjiga na bunjevačkom jeziku za decu i odrasle, pokreće i dečiji list na bunjevačkom jeziku – Tandrčak. Organizovala je tri naučna skupa o Bunjevcima

Na mesto predsednice Nacionalnog saveta dolazi 2012. godine, gde se nastavlja baviti pitanjima jezika, obrazovanja i kulture. Autor je Bunjevačke gramatike za osnovnu školu, kao i drugih potrebnih udžbenika – Gramatičkog i pravopisnog priručnika za bunjevački jezik (2018) i Rečnika bačkih Bunjevaca (2019).

Bila je na čelu radnog tima za standardizaciju bunjevačkog jezika, koji za službeni proglašen 14. maja. 2021.

Doktorske studije upisala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, kod prof. dr Branka Ćupurdije, a disertaciju pod nazivom Antropološka funkcija i značenje groktalica kod bačkih Bunjevaca odbranila je 2016. godine. Na osnovu ovog rada nastala je i knjiga Groktalice bačkih Bunjevaca čiji je suizdavač Centar za kulturu Bunjevaca, osnovan od Nacionalnog saveta 2016. godine,  gde dr Suzana Kujundžić Ostojić obavlja funkciju upravnice.

 

Povezani članci