Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Izložba „Muzej kao inspiracija – transformacija atrijuma Muzeja Vojvodine“

.

U subotu, 15. maja u 18 sati u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35), na početku obeležavanja Evropske noći muzeja, biće otvorena izložba Muzej kao inspiracija – transformacija atrijuma Muzeja Vojvodine.

Izložba je rezultat saradnje Muzeja Vojvodine i Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.
Studenti master studija, pod rukovodstvom prof. dr Darka Rebe, izradili su idejna rešenja za transformaciju atrijuma Muzeja.

Još jedna nova izložba: „Tako su govorili naši preci...“, u Muzeju Vojvodine

.

U petak, 14. maja, u 14 časova, u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35) biće otvorena izložba Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore, Tako su govorili naši preci...

Izložba, koja je već obišla više gradova, prevashodno ima istorijski karakter, ali njen cilj je da osavremeni i aktualizuje znamenite istorijske ličnosti i pojedine istorijske periode srpskog naroda, koristeći citate znamenitih Srba iz Crne Gore.

Na otvaranju će govoriti: mr Tijana Stanković Pešterac, direktorica Muzeja Vojvodine i dr Momčilo Vuksanović, predsednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore.

Izložbu će otvoriti Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine.

Otvaranje izložbe biće organizovano uz poštovanje propisanih epidemioloških mera.

Izložba „Karlovačka gimnazija kao čuvar kulturne baštine“

.

 

U četvrtak, 13. maja 2021. godine, u 19 časova, u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35) otvara se izložba Karlovačka gimnazija kao čuvar kulturne baštine. Izložba je realizovana u saradnji sa Karlovačkom gimnazijom, a autorke izložbe su mr Lidija Mustedanagić, muzejska savetnica i Čarna Milinković, viša kustoskinja istoričarka.

Otvaranje izložbe će biti moguće uživo gledati na našem jutjub kanalu https://www.youtube.com/user/MuzejVojvodine.

Izložba „Muzej kao inspiracija – Muzej Vojvodine u oku studenata akademije umetnosti“

.

U sredu, 12. maja u 12 časova, u Muzeju Vojvodine (Dunaska 35) biće otvorena izložba Muzej kao inspiracija – Muzej Vojvodine u oku studenata akademije umetnosti.

Izložba je rezultat saradnje Muzeja Vojvodine i Akademije umetnosti u Novom Sadu, a na njoj će biti predstavljena  23 idejna rešenja za novi vizuelni identitet Muzeja, koja su izradili studenati Departmana za primenjene umetnosti i dizajn – modul Grafički dizajn.

Virtuelna izložba Rimsko nasleđe u 3D

.

 Zajedno sa fakultetima tehničkih nauka iz Zrenjanina i Novog Sada, stručnjaci Muzeja bavili su se mogućnostima primene 3D fotogrametrije u zaštiti i prezentaciji kulturnog nasleđa. Rezultat je virtuelna izložba Rimsko nasleđe u 3D, koja se može videti na vebsajtu Muzeja Vojvodine, a koja je postavljena kao poklon iznenađenja za Novu godinu. Cilj ove akcije je da publika iz udobnosti toplog doma virtuelno „obiđe“ postavku, koju čine odabrani predmeti Antičke i Epigrafske zbirke i doživi ih kao da se nalazi pred njima samima, uz mogućnost interakcije. Klikovima može da se promeni boja, tekstura, materijal od kojeg su predmeti napravljeni, te da se rekonstruiše njihov prvobitni izgled.

http://www.muzejvojvodine.org.rs/images/Rimsko%20nasledje%20u%203D/index.html

https://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/vesti/3782-e

 

Konstantin Kostić - narodni tribun 1918.

.

U sredu, 31. marta 2021. godine u 12 sati u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, otvara se izložba Konstantin Kostić – narodni tribun 1918. autora Zorana Veljanovića, arhivskog savetnika i kustosa – istoričara.

Publici će kroz 150 odabranih muzejskih predmeta (veći deo iz kolekcije dr Desanke Kostić) biti prikazano versko, dobročinsko, prosvetno, kulturno, istoriografsko i političko delovanje prote Konstantina u turobnim godinama pred i tokom Velikog rata (posebno u dramatičnim mesecima: oktobar-decembar 1918) i borbe za nacionalni opstanak i emancipaciju Srba u Austro-Ugarskoj monarhiji i Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca/Jugoslaviji.   

Izložba će tokom 2021-22. godine gostovati u Somboru, Zrenjaninu, Opovu, Kikindi i Pančevu.

Izložba i katalog realizovani su sredstvima Pokrajinskog sekretarijata zakulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

 

Povezani članci