Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Ja nosim vas, vi nosite mene - Obuća iz etnološke zbirke Muzeja Vojvodine

.

U ponedeljak, 26. oktobra 2020. godine, u 19 sati, otvara se izložba JA NOSIM VAS, VI NOSITE MENE - Obuća iz etnološke zbirke Muzeja Vojvodine, na kojoj će biti predstavljena obuća iz etnološke zbirke u kontekstu kulturnih značenja njenih pojedinih vrsta i oblika. Analiza zbirke obuće nam je polazna osnova za priču o različitim kulturnim uticajima u prošlosti, estetici, modi, načinima proizvodnje, kao i identitetskim i komunikacijskim aspektima različitih vrsta obuće.

Autori izložbe su mr Katarina Radisavljević, muzejska savetnica, dr Tatjana Bugarski, viša kustoskinja, msr Aleksandar Antunović, kustos i Aleksandar Petijević, muzejski savetnik.

Ivica Kovač, klompar (foto Ilija Ramić)

U ponedeljak, 26. oktobra 2020. godine, u 10 sati, otvara se izložba JA NOSIM VAS, VI NOSITE MENE - Obuća iz etnološke zbirke Muzeja Vojvodine, na kojoj će biti predstavljena obuća iz etnološke zbirke u kontekstu kulturnih značenja njenih pojedinih vrsta i oblika. Analiza zbirke obuće nam je polazna osnova za priču o različitim kulturnim uticajima u prošlosti, estetici, modi, načinima proizvodnje, kao i identitetskim i komunikacijskim aspektima različitih vrsta obuće.

   

Na ovoj izložbi predstavljamo kolekciju obuće, koja se nalazi u Etnološkoj zbirci Muzeja Vojvodine i prikazujemo osnovne vrste obuće koje su nošene u Vojvodini, prvenstveno na selu. Predmeti iz ove zbirke potiču uglavnom sa kraja 19. i iz 20. veka. Među njima ima primeraka arhaičnih formi obuće, koje pripadaju evropskom i azijskom kulturnom nasleđu, ali i onih koji upućuju na to da su strani uticaji konstantno pristizali sa Istoka i Zapada i ogledali se u usvajanju novih vrsta obuće i načina njihove izrade i ukrašavanja.

     

Kao karakteristični delovi nošnje, biće predstavljene čarape i obojci, kao i načini njihovog nošenja u prošlosti. Biće izloženi i predmeti koji su bili povezani sa upotrebom pojedinih vrsta obuće, kao što su pomagala za izuvanje čizama. Poseban deo izložbe posvetićemo obućarskim zanatima i izradi različitih vrsta obuće.

Najveći deo kolekcije predstavljaju različiti proizvodi domaće radinosti i lokalnih zanatskih radionica. Ručno i zanatski izrađena obuća i danas, kao i u bližoj prošlosti, ima posebna značenja za one koji je nose.

Dr Tatjana Bugarski. viša kustoskinja, etnološkinja

 

 

Povezani članci