Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Izložba stilskog nameštaja

Izložba stilskog nameštaja postavljena je 2009. godine u enterijeru Velikog dvorca koji se nalazi u okviru Muzejskog kompleksa u Kulpinu. Autor izložbe je Jelena Dobrović, kustos - akademski grafičar.Zbirka stilskog nameštaja nastala je u Vojvođanskom muzeju, sistematskim prikupljanjem predmeta od 1955. godine. Već 1961. godine u Muzeju je priređena prva izložba nameštaja. Muzej je 1967. godine dobio pravo na raspolaganje i korišćenje dvorca u Čelarevu sa zatečenim predmetima, čime je zbirka značajno obogaćena, a dobijen je i odgovarajući prostor za izlaganje. Krajem 2009. godine zbirka je preneta u dvorac u Kulpinu, gde je i izložena. Ova izložba obuhvata period od početka 18. do prve polovine 20. veka.

Predmeti primenjene umetnosti nastali pre 1700. godine vrlo su retki, što je posledica istorijskih prilika i neprekidnih ratova protiv Turaka. Sredinom 18. veka, po okončanju ovih ratova i stvaranja urbanih celina, dolazi do naglog razvoja različitih zanata. Stabilan oslonac za razvoj umetnosti, posebno umetničkih zanata bio je procvat privrede, nastao u periodu od 17. do kraja 18. veka, posle niza kolonizacija.

Izložba stilskog nameštaja i drugih predmeta primenjene umetnosti obuhvata nekoliko celina, ilustrovanih predmetima koji su najčešće upotrebljavani na ovim prostorima. Takvi predmeti su mahom izrađivani u zanatskim radionicama. Najčešći primerci nameštaja koji odražavaju karakteristične stilske osobenosti određenih umetničkih pravaca su predmeti stambenog mobilijara: kabinet ormani, sekreteri, komode, vitrine, kanabei, fotelje, stolice, klaviri, satovi, staklo, bronzane skulpture i dr. Na izložbi su zastupljeni stilski i umetnički pravci od baroka, bidermajera, kopija Luja XV, drugog rokokoa (prva i druga faza), drugog ampira do neobidermajera i pseudorokokoa. Predmeti su najčešće ukrašavali građanske enterijere, ali su bili u upotrebi i u bogatim seoskim kućama.