Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Bogdan Šekarić

muzejski savetnik, etnolog
rukovodilac Etnološkog odeljenja

Kontakt
Telefon: 021 420-566
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Biografija

Bogdan Šekarić (1971, Novi Sad), viši kustos, etnolog. Osnovnu i srednju školu završio je u Novom Sadu. Diplomirao je na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu (2001). U Muzeju Vojvodine zaposlen je od 2001. godine. Tokom pripravničkog staža detaljno je upoznat sa Zbirkom arhitekture i pokućstva. Zvanje kustosa stekao je 2002. godine (stručni rad „Posude za alkoholna pića u Etnološkoj zbirci Muzeja Vojvodine“). Od 2004. godine brinuo se o Zbirci „Bački Jarak“, a od 2009. je njen rukovodilac. Težište njegove aktivnosti vezano je za stvaranje neophodnih preduslova za revitalizaciju Etno-kuće u Bačkom Jarku. Učestvovao je u terenskom istraživanju sa ciljem izrade Prostornog plana Fruške gore, koje je izveo Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu.

Bibliografija

  • Šeširdžijski zanat u Bačkoj i kolekcija alata u Etnološkom odeljenju Muzeja Vojvodine, Rad Muzeja Vojvodine, br. 46-47, Novi Sad,
  • Muzejska dokumentacija u Etnološkom odeljenju Muzeja Vojvodine, Stručni skup Enološke sekcije Muzejskog društva Srbije, Zbornik radova, sv. 3, Čačak, 2006.
  • Nastanak i razvoj švapske kolonističke kuće u Vojvodini, u: Zavičaj na Dunavu (Enstehung und Entwicklung des deutschen Kolonisten hauses in der Vojvodina, in: Daheim an der Donau), katalog izložbe, Novi Sad, 2009.
  • Zbirka fotografija dr Radivoja Simonovića u Etnološkom odeljenju Muzeja Vojvodine, Rad Muzeja Vojvodine, 2012.

Izložbe

  • Zavičaj na Dunavu: suživot Srba i Nemaca u Vojvodini, Muzej Vojvodine u Novom Sadu, Muzej Podunavskih Švaba u Ulmu, 2009, koautor.
  • Krajiški Srbi u Vojvodini u 20. veku, Muzej Vojvodine, 2010, koautor.