Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Slađana Velendečić

viši kustos, pedagog

Kontakt
Telefon: 021 525-059
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Biografija

Slađana Velendečić (1973, Novi Sad), kustos, pedagog. Diplomirala je na Odseku za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu (1999). Od 2000. radi u Muzeju Vojvodine kao muzejski pedagog. Zvanje kustosa – pedagoga stekla je 2000. godine (stručni rad „Muzej u funkciji realizacija vaspitno-obrazovnih sadržaja“). Učestvovala je u realizaciji tradicionalnih pedagoških programa (Likovne kolonije, Maškarade, Noći muzeja i dr.). Posebno je zainteresovana za mogućnosti korišćenja muzeja kao izvora za sticanje znanja, povezivanja muzeja i škole, kao i mogućnostima osavremenjavanja prezentacije Muzeja. Kontinuirano se bavi osmišljavanjem edukativnih programa za različite kategorije posetilaca. Završila je kurs Social education, namenjen metodici rada sa omladinom, koji organizuje PRONI institut for social education pod pokroviteljstvom vlade Republike Švedske (2002). Učestvovala je na seminaru Muzeji i publika u Beogradu – na kojem je predstavljen pedagoški rad Muzeja Vojvodine (2003), seminaru Pisanje projekata na konkurse EU – u organizaciji Izvršnog veća AP Vojvodine (2008), u radu Sekcije za marketing i odnose s javnošću Muzejskog društva Srbije (2009). Posebno je zainteresovana za razvoj kulturnog turizma i prezentaciju kulturne baštine. Posle stručne edukacije organizovane od strane Ministarstva trgovine, turizma i usluga dobila je licencu za turističkog vodiča (2006). U emisiji Balkan ekspres Grčke nacionalne televizije promovisala je Novi Sad i Muzej Vojvodine (2007). Govori engleski jezik i služi se italijanskim jezikom. Povodom Dana evropske kulturne baštine organizovala je likovne kreativne radionice i kreativne radionice namenjene deci sa posebnim potrebama (2005).

Bibliografija

  • Izrada muzejske edukativne politike: Hooper Greenhill, E. (1991) Writing a Museum Educational Policy, Pedagoška stvarnost, br. 9–10, Novi Sad, 2001, prevod u koautorstvu sa J. Milutinović.
  • Muzej u funkciji realizacije vaspitno-obrazovnog sadržaja, Nastava i istorija, br. 1, Novi Sad, 2003.
  • Priprema za muzejsku učionicu, Nastava i istorija, br. 1, Novi Sad, 2003.
  • Vox populi o rimskim šlemovima u Muzeju Vojvodine, Rad Muzeja Vojvodine, 51, 2009.

Izvedeni projekti

  • Muzejska učionica – provedite jedan školski dan u Muzeju Vojvodine, Muzej Vojvodine, Novi Sad, 2003–2009.
  • Kreativna radionica „Predmeti primenjene umetnosti u zbirkama Muzeja Vojvodine“, Muzej Vojvodine, Novi Sad, 2005/2006 (u saradnji sa Tatjanom Spasojević, kustosom – istoričarem umetnosti).
  • Kreativna radionica „Građanski život u Vojvodini u 19. veku: balovi“, Muzej Vojvodine, Novi Sad, 2006/ 2007 (u saradnji sa LJubicom Otić, kustosom – istoričarem).
  • Kreativna radionica „Novosadski hramovi: multikonfesionalnost Vojvodine“, Muzej Vojvodine, Novi Sad, 2007/2008 (saradnik Darijuš Samii, kustos – istoričar)
  • Kreativna radionica „Rimsko doba“, Muzej Vojvodine, Novi Sad, 2008/2009 (u saradnji sa Tijanom Pešterac, kustosom – arheologom)
  • Kreativne radionice namenjene penzionerima, Muzej Vojvodine, Novi Sad, 2006–2009 (u saradnji sa Vijeročkom Šipkom, saradnikom za marketing)