Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Starke, Martinke, Lubitonke: Dizajnerska obuća i kulturno nasleđe

.


Kristijan Lubiton, Rabakate, štikle, antilop i velur, 2019, Christian Louboutin

U sredu, 7. aprila u 13 sati, u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35) održaće se predavanje Starke, Martinke, Lubitonke: Dizajnerska obuća i kulturno nasleđe, predavača Stefana Žarića. Predavanje se organizuje kao prateći program izložbe: Ja nosim vas, vi nosite mene: Tradicionalna obuća iz etnološke zbirke Muzeja Vojvodine.

Tokom organizacije biće poštovane sve epidemiološke mere pa je neophodno prijaviti svoje prisustvo na elektronsku adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. . Takođe, biće obezbeđen prenos predavanja uživo preko Fejsbuk stranice Muzej Vojvodine.


Ženske mađarske zepe iz Kupusine, sredina 20.  veka, foto Martin Candir

Starke, Martinke, Lubitonke: Dizajnerska obuća i kulturno nasleđe

Kao integralni deo sistema mode, obuća je, pođednako koliko i odeća, obeležena sociopolitičkim, kulturno-umetničkim i psihoseksualnim značenjima. Bilo da je reč o dizajnerskoj obući iz korpusa visoke mode, obući iz svakodnevne kulture odevanja ili onoj koja konstituiše različite folklorne ekspresije, obuća uvek implicira rodne, klasne, seksualne, rasne te mnoge druge podele u društvu. Polazeći od narativne moći mode i njenih kapaciteta da „ispriča“ priču, predavanje će ukazati na transformacije prevashodno dizajnerske obuće visoke mode kroz istoriju – što formalne to i društvene transformacije – kroz dijalog sa eksponatima sa izložbe „JA NOSIM VAS, VI NOSITE MENE: Tradicionalna obuća iz etnološke zbirke Muzeja Vojvodine“. Kroz dihotomije Istok / Zapad, moda / kulturno nasleđe, tradicionalno / urbano, visoka kultura / popularna kultura, obuća postaje istoriografski alat koji pokazuje da se veliki događaji mogu ispričati kroz male stvari. Od Blanikovog cipelarnika Keri Bredšo koji postaje svojevrsni kabinet čudesa do poslednje pojave Melanije Tramp kao prve dame SAD i njene transofrmacije od Lubitonovih štikli do Vivijeovih baletanki i starki Kamale Haris sa naslovnice Voga koje postaju (anti)politički statement, obuća nam istinski pokazuje da mi nosimo nju isto toliko koliko i ona nosi nas.

O predavaču:

Stefan Žarić je kustos mode u Artis Centru i doktorand na Katedri za englesku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gde se bavi odnosom angloameričke književnosti i mode. Kustos je prve izložbe visoke mode u Srbiji, „Ljubav je ljubav: Radost venčanja za sve Žan-Pol Gotje“, te autor prve studije o muzeologiji mode u Srbiji. Za svoj kustoski rad u polju muzeologije mode nagrađen je stipendijama britanske Asocijacije istoričara mode, IKOM-ovog Komiteta za kostim, Geti fondacije i dr.

 

Povezani članci