Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Otvorena je izložba „Konstantin Kostić“

.

U sredu 31.3.2021. godine u Muzeju Vojvodine otvorena je izložba „Konstantin Kostić - narodni tribun 1918“. Ovo je jedna od prvih u nizu planiranih izložbi koje predstavljaju značajne i ugledne ličnosti u teškim vremenima početkom 20. veka, period Velikog rata i borbe za nacionalni opstanak i emancipaciju Srba u Austro-Ugarskoj monarhiji i Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca/Jugoslaviji.   

Konstantin Kostić je bio sveštenik, narodni tribun, profesor i pisac. Rođen je u Bačkom Gradištu, tadašnji Feldvarc 29. juna 1886. godine. Tokom rata je, pored svoje redovne svešteničke dužnosti, obavljao mnoge važne poslove u Opovu gde je službovao. Kao jedan od najvažnijih poslova svakako treba istaći spasavanje dece iz Bosne od gladi i zime u periodu 1918-1920. godina. Godine 1921. prelazi u Sombor gde je nastavio sa svojom svešteničkom dužnošću i ubrzo je počeo da radi kao profesor u Gimnaziji. Svoje ostale društvene aktivnosti nastavio je da radi i uredno beleži.

Na izložbi o Konstantinu Kostiću publici će kroz 150 odabranih muzejskih predmeta (veći deo iz kolekcije dr Desanke Kostić, unuke Konstantina Kostića) biti prikazano versko, dobročinsko, prosvetno, kulturno, istoriografsko i političko delovanje prote Konstantina u turobnim godinama pre i tokom Velikog rata (posebno u dramatičnim mesecima: oktobar-decembar 1918).