Буди одговоран...
према духу и телу!
Театрић Музеја - сваке суботе у 11 сати
Археолошка конференција
„Словени и њихови суседи у 1. миленијуму н.е.“
Платформа еМУЗЕЈ

Светлосни и звучни објекти Николе Мацуре у Музеју Војводине

.

На Колонији Музеја Војводине одржаној 2014. године учествовало је четворо вајара, од којих је један дугогодишњи сарадник наше институције – Никола Мацура. Ових дана је требао да има велику изложбу у нашем музеју, као увертиру за докторски рад чија одбрана је заказана за ову годину. И изложба и докторат се баве односом скулптуре и звука. Та изложба је требала да буде круна једне фазе његовог стваралаштва, којом је он почео да се бави још на нашој колонији.Надамо се да ће је реализовати кад се ванредно стање заврши и музеји отворе за посетиоце.

У Збирци савремене уметности Музеја Војводине чува се Мацурина скулптура Диско шлемови, која је настала после посете војном отпаду на колонији. Одбачени шлемови асоцирали су овог скулптора на нешто потпуно супротно од појма војске – на диско кугле у ноћним клубовима. Ако је прва асоцијација на војску ред, рад и дисциплина, онда је диско све супротно. Тако појам шлема као милитантан и помало застрашујући, у контексту ових радова постаје креативан и позитиван.

Но, то значењско је у другом плану, а акценат је на самим сферним полукалотама шлемова чију је унутрашњост уметник обложио различитим облицима и величинама огледала. Тако осветљени, ови шлемови производе јединствене рефлексије које је овај уметник фотографисао и од њих правио апстрактне црно-беле фотографије. Иначе, шлемови су причвршћени на подесиве и преносиве металне базе, тако да могу и да осветљавају ентеријер и да праве атмосферу у тами.

Те 2014. године Мацура је направио и сто са перкусијама од делова са отпада. Он је изразито важан јер је то био први експеримент о вези скулптуре и звука, теме којом се овај вајар бави већ шесту годину. Сто је био изложен и у Кулпину и у Музеју Војводине, а потом је због своје величине и немогућности адекватног смештаја, нажалост, расформиран. Наравно, ова скулптура ‒ звучни објекат је забележена објективом фотоапарата. Касније ће Мацура, у сарадњи са војском, музичарима, акустичарима и другим уметницима наставити да ради на овим, условно речено, инструментима.

Интернационални уметнички пројекат From Noise to Sound (Из буке у звук) који је одржан 2018. године и чији је Мацура био координатор угостио је између осталог музичаре из земаља Вишеградске регије – Пољске, Чешке, Словачке и Мађарске, који су заједно са овдашњим уметницима свирали на звучним објектима овог вајара. Више о овоме на сајту: http://www.fromnoisetosound.com.

Мацура је уметник који ствара у комуникацији са окружењем. Код пасивних посматрача он жели да побуди акцију и реакцију. Поред интеракције, игре и хумора, његови објекти, инсталације и интервенције у простору углавном проблематизују друштвено ангажована питања. Тако је било и давно, када је рупе од граната из рата зацељивао цвећем. За њега је скулптура много шири појам од самог уметничког дела. То је процес, трајање у времену које укључује публику, као и друге уметнике. Они су сведоци и актери, а он је суперуметник који проблемима приступа активно и позитивно.

Драгана Гарић Јовичић, кустоскиња ‒ историчарка уметности

Никола Мацура (Нови Сад, 1978) дипломирао је и магистрирао вајарство на Академији уметности у Новом Саду. Излагао на више колективних и неколико самосталних изложби у земљи и иностранству. Организовао више уметничких акција. Запослен на Академији уметности у Новом Саду у својству доцента, на катедри за вајарство.

Повезани чланци